Hlavní obsah

Za smrt muže s covidem-19, kterého nepřijala nemocnice, prý nikdo nemůže

Foto: Nemocnice Pardubického kraje

Ilustrační foto.

Reklama

Pardubický kraj nepožaduje personální změny v Pardubické nemocnici. Nebude zatím reagovat na případ muže, který 10. srpna přijel na infekční oddělení zdravotnického zařízení na vyšetření a byl nasměrován do nemocnice v Čáslavi.

Článek

Tam u něj byla zjištěna nákaza koronavirem, jeho stav se začal zhoršovat a i přes podání remdesiviru po převozu do pražské Nemocnice Na Bulovce zemřel. „Hejtmanství neplánuje ani zřízení vyšetřovací komise k prověření celé události,“ řekl hejtman Martin Netolický (ČSSD). Vedení společnosti Nemocnice Pardubického kraje má předložit zprávu o případu představenstvu. Okolnosti smrti prověřuje policie.

„Pracovníci infekčního oddělení byli v minulých měsících v první linii. Kriminalizace takových případů, které jsou sporné, nevede k ničemu dobrému. Je třeba vyčkat, personální změny by nebyly fér,“ uvedl Netolický.

Dvaačtyřicetiletý pacient byl obvodním lékařem poslán na vyšetření na infekční oddělení Pardubické nemocnice s podezřením na covid-19. Předtím od června trpěl přetrvávajícími zdravotními obtížemi. Nemocnice Pardubického kraje v prohlášení uvedla, že o nákaze nevěděla, informace o podezření na nákazu v průvodní zprávě nebyla. V době mužova příchodu, jenž přišel sám a bez pomoci, měla právě několik naléhavějších případů, proto mu nabídla, aby vyčkal asi dvě hodiny v čekárně, nebo se obrátil na jinou nemocnici. Pacient se rozhodl pro Městskou nemocnici Čáslav, která telefonicky se zajištěním péče souhlasila. Teprve tam u něj byl zjištěn oboustranný zápal plic a později i nákaza koronavirem.

Nemocnice Pardubického kraje ve svém prohlášení vyjádřila soustrast rodině pacienta, který podlehl komplikacím spojeným s koronavirovou nákazou, a nabídla jí také případnou pomoc. Podle Netolického by se měla i omluvit, i když to neznamená přiznání chyby. „Omluvou se nikdy nic nepokazí, je nutné zachovat lidský přístup. Jestli se stala skutečně chyba, ukážou další dny a týdny prověřování celé situace,“ řekl hejtman.

Postup Pardubické nemocnice v případu zemřelého muže s covidem-19 může přitom podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) prošetřit jen krajský úřad na základě stížnosti. „Jako ministerstvo zdravotnictví nemáme žádnou pravomoc ani možnost nahlédnout do dokumentace. Požádal jsem kolegy, aby se na to podívali. Jsou tam určité nejasnosti i pro mě osobně, od indikace pacienta až do jeho přeložení do nemocnice v Čáslavi,“ řekl ministr.

Celému případ se věnuje i policie. „Totožnost poškozeného známe a okolnosti úmrtí prověřujeme. Jak dlouhou dobu si to vyžádá, nelze v tuto chvíli říct,“ řekla mluvčí krajské policie Dita Holečková.

Pardubická nemocnice si v předchozích letech vysloužila špatnou pověst kvůli některým sporným lékařským postupům. Loni v létě se v ní narodilo děvčátko se streptokokovou infekcí, kvůli pozdnímu podání antibiotik a následné sepsi si zřejmě ponese trvalé zdravotní následky. Kontrola ministerstva zdravotnictví však nezjistila v postupu léčby vážnější pochybení. Nemocnice také čelila obvinění kvůli pooperačním komplikacím malého chlapce v roce 2017, který následně zůstal v takzvaném bdělém kómatu. Obviněny byly i lékařka a dvě zdravotní sestry, a to z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. Nemocnice se chce s rodinou dohodnout na mimosoudním vyrovnání. Rodiče požadovali 22 milionů korun, nemocnice jim nabízela 15,5 milionu korun. Výsledná suma zřejmě bude mezi oběma částkami.

Reklama

Doporučované