Hlavní obsah

Rusko tvrdí, že má důkazy o zinscenování chemického útoku v Dúmě, viní Velkou Británii

Svět čeká, jak se rozhodne Donald Trump.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Ruská vláda dále popírá tvrzení Spojených států a Západu, že spolu se syrským režimem stojí za sobotním útokem v syrském městě Dúmá. Tamní ministerstvo obrany ukazuje na Velkou Británii.

Článek

Ruské ministerstvo obrany prohlásilo, že má důkaz o tom, že chemický útok v syrské Dúmě byl zinscenován. Úřad zároveň obvinil Velkou Británii, že tlačila na to, aby k útoku došlo co nejdříve.

„Když poskytovali první pomoc, vběhli do nemocnice neznámí lidé. Někteří z nich měli videokamery. Tito lidé začali křičet, vyvolávat paniku a polévat všechny vodou z hadic. Křičeli přitom, že všichni v místnosti byli zasaženi toxickými látkami. Pacienti na urgentním příjmu a jejich příbuzní se navzájem začali polévat vodou. Když se vše natočilo, ti neznámí lidé rychle zmizeli,“ uvedl podle agentury TASS mluvčí ministerstva obrany generál Igor Konašenkov.

Podle generála má ministerstvo obrany rovněž důkaz o tom, že Británie byla do zaranžování akce přímo zapojena. „Víme jistě, že mezi 3. a 6. dubnem takzvané Bílé přilby (civilní ochrana povstalců) byly pod silným tlakem z Londýna, aby uspíšily chystanou provokaci,“ dodal.

K sobotnímu útoku ve východní Ghútě se dříve vyjádřil také ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Za údajným použitím chemických zbraní podle něj stojí zahraniční tajné služby. Spojené státy a několik dalších zemí přitom ukazují na Rusko a syrskou vládu.

Od vypuknutí útoku na civilisty ve městě Dúmá se syrský konflikt vyostřuje. Svět nyní čeká, zda Spojené státy naplní pohrůžku prezidenta Donalda Trumpa, podle nějž americká administrativa připravuje odvetný raketový útok. Jeho přesný čas ale zatím nebyl zveřejněn. K akci je připravena i Velká Británie a Francie.

Reklama

Související témata:

Doporučované