Hlavní obsah

Tisíce „zapomenutých“ dětí. Skrytá kamera odhaluje, jak stát znovu selhává

Tisíce „zapomenutých“ dětí. Skrytá kamera odhaluje, jak stát znovu selhává. Nový díl publicistického pořadu Terén reportérky Kristiny Cirokové.Video: Kristina Ciroková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jiný kraj, stejný úřad, jiné informace. Může dětem odstřiženým od online výuky pomoci sociální dávka? Kdo nakonec opomenutým školákům pomohl? Odpovědi hledala v publicistickém pořadu Terén reportérka Kristina Ciroková.

Článek

Úřady práce nepodávají všude stejné informace. Zjistila to reportérka Kristina Ciroková, když je sama navštívila se skrytou kamerou. Byla se ptát, zda je možné žádat o mimořádnou okamžitou pomoc, tzv. MOPku, na pořízení počítače pro dítě, které se nemůže připojit k online výuce. Podle neziskových organizací, které spolupracují se sociálně slabými rodinami, je toto běžná praxe.

„To, že na každém úřadu vám řeknou něco jiného, mě vůbec nepřekvapuje. Z praxe víme, že co v jednom kraji nebo městě platí, v druhém platit úplně nemusí,“ říká k tomu Pavel Šimon z Charity ČR.

V dalším díle publicistického pořadu Terén se dozvíte, co na to říká vedení Úřadu práce i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Reportérka Kristina Ciroková navíc zjistila, že se státní instituce neshodují v názoru na to, zda je možné tuto dávku na počítač pro školáka využít, nebo ne.

A kdo na koho hází zodpovědnost za to, že tisíce žáků zůstaly odstřižené od online výuky? A kdo situaci nakonec zachraňoval? Více ve videoreportáži nahoře.

Reklama

Doporučované