Hlavní obsah

Za útok na Skripala je odpovědný Putin, řekl náměstek britského ministra vnitra

Moskva všechna obvinění popírá.Video: Reuters

 

Reklama

Náměstek britského ministra vnitra Ben Wallace v rozhovoru pro BBC prohlásil, že za útok na Sergeje Skripala a jeho dceru Juliji je v konečném důsledku zodpovědný ruský prezident Vladimir Putin.

Článek

Za březnový útok nervovým jedem na bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dceru v Anglii je přímo či nepřímo zodpovědný ruský prezident Vladimir Putin, řekl náměstek britského ministra vnitra Ben Wallace v rozhovoru s BBC. Premiérka Theresa Mayová ve středu oznámila, že za otravou dvojice stojí příslušníci ruské vojenské rozvědky GRU a že útok schválili nejvyšší ruští představitelé. Moskva obvinění opět odmítla. Kauzou by se měla dnes zabývat Rada bezpečnosti OSN.

Wallace v interview dodal, že vláda má pro své tvrzení o podílu GRU k dispozici množství informací a důkazů od tajných služeb, které ale nemůže zveřejnit.

Na otázku, zda šéf Kremlu nese za útok odpovědnost, odpověděl, že „v konečném důsledku ano, protože je prezidentem Ruské federace a je to jeho vláda, která kontroluje finance a řídí vojenskou tajnou službu“. Cílem vlády v Londýně je podle náměstka nyní sdělit Rusku, že svým chováním porušilo mezinárodní právo a normy.

Obvinění je podle Kremlu nepřijatelné

Kreml jakýkoli podíl Ruska na březnovém útoku Novičokem popřel. Středeční obvinění Londýna, že akci schválili vysocí ruští představitelé, označil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov za nepřijatelné. Na otázku, zda Moskva prověří totožnost dvojice údajných příslušníků ruské vojenské rozvědky GRU podezřelých z útoku, Peskov odpověděl, že ruská vláda takovou žádost nedostala.

„Opakujeme, že ani vysoké vedení země, ani nikdo z nižšího vedení nebo nějaký oficiální představitel neměli nebo nemají cokoli do činění s událostmi v Salisbury,” dodal mluvčí prezidenta Vladimira Putina. „Jakékoli takové naznačování nebo obviňování je nepřijatelné,” řekl Peskov.

Britská prokuratura ve středu oznámila, že má dostatek důkazů na to, aby oba podezřelé Rusy obvinila ze spiknutí s cílem zavraždit Skripala. Muži jsou také obviněni z pokusu o vraždu bývalého dvojího agenta i jeho dcery. Na dvojici byl vydán evropský zatykač. Prokuratura však o jejich vydání Rusko žádat nebude, taková snaha by prý byla marná. Šance na zatčení podezřelých v blízké budoucnosti jsou podle policie velmi malé.

Skripalovi byli otráveni 4. března nervovým jedem typu Novičok v jihoanglickém městečku Salisbury. Po týdnech v intenzivní péči lékařů se nakonec oba z útoku zotavili.

Kromě Sergeje Skripala a jeho dcery Julije postihl útok ruských agentů ještě další dvě oběti, které se k nervově paralytické látce dostaly zřejmě omylem.

Zasaženi byli pětačtyřicetiletý Charlie Rowley a o rok mladší Dawn Sturgessová. Oba byli hospitalizováni, Sturgessová 8. července zemřela a Rowley trpí těžkými následky. Britská policie později ohlásila, že zdrojem jedu, který byl posléze rozeznán jako Novičok, byla malá lahvička nalezená v domě jedné z obětí.

Reklama

Doporučované