Hlavní obsah

Za útoky na migranty v Chemnitzu jsou nacisté z AfD, tvrdí Human Rights Watch

Mezi organizátory protiimigračních demonstrací v Chemnitzu jsou nacisté, tvrdí Andrew Stroehlein z Human Rights Watch.Video: Milan Šíma

 

Reklama

Členové organizací, které jsou zodpovědné za svolání protestů v Chemnitzu (Saské Kamenici), mezi sebou mají nacisty, říká Andrew Stroehlein z Human Rights Watch.

Článek

Výbuch násilí a nenávisti v Chemnitzu vyděsil Německo i svět. V saském městě poblíž českých hranic ubodali před dvěma týdny útočníci pětatřicetiletého Němce a další dva zranili. Podezřelými z útoku jsou Iráčan a Syřan.

Vražda vyvolala demonstrace tisíců místních obyvatel, z nichž někteří napadali cizince i policisty.

Hlavními organizátory protiimigračních protestů bylo hnutí Pegida a politická strana Alternativa pro Německo.

„AfD ve skutečnosti není nějak jednotná strana,” říká Andrew Stroehlein z Human Rights Watch.

„Je to mix lidí, mezi kterými jsou - a já to řeknu přímo - nacisté. Opravdoví nacisté, kteří popírají holokaust, kteří popírají existenci plynových komor, a pak jsou tam lidé, kteří jsou extrémní pravičáci. Tito extremisté událostí v Chemnitzu teď budou velmi úspěšně využívat. Nejdříve lidi vystraší nebezpečím, které jim plyne od uprchlíků, a pak jim slíbí ochranu. Taková je jejich politika.”

Naposledy v pátek se na protestu proti imigraci sešlo 2300 lidí. V Saské Kamenici ale demonstrovali také odpůrci krajní pravice. Akce se podle úřadů obešly „téměř” bez problémů. Policie zaznamenala jen šest případů porušení zákona o shromažďování.

Reklama

Doporučované