Hlavní obsah

Záběry ukázaly katastrofu, jakou Chile nezažilo. Požár zničil les o velikosti sedmi Prah

Požáry v Chile zničily území o velikosti sedminásobku PrahyVideo: Jaroslav Brousil

 

Reklama

Téměř dva týdny trvající požáry zasáhly už sedm regionů v jižním a středním Chile. Za podezření z jejich šíření bylo zadrženo 43 osob.

Článek

Požáry, které vypukly v polovině ledna, si doposud vyžádaly 11 obětí. Kvůli suchu, vysokým teplotám kolem 39 stupňů a měnícímu se větru se požáry z regionů O'Higgins a Maule rozšířily dále na jih do regionů Bío-Bío a Araucanía i na sever do oblasti Valparaíso.

Chilská prezidentka Michelle Bacheletová uvedla, že bylo zadrženo 43 osob, které jsou podezřelé z šíření požáru. Většina z nich byla zadržena v nejhůře zasažených oblastech O'Higgins, Maule a Bío-Bío. V případě usvědčení jim hrozí až 20 let vězení.

Aktivních ohnisek požáru je nyní kolem 130, záchranné složky mají pod kontrolou 50 z nich. Podle environmentalistů jsou požáry tak rozsáhlé z důvodu neobvyklé vyprahlosti lesů, kterou způsobuje změna klimatu.

S hašením pomáhají vrtulníky, ale i největší hasicí letoun, předělaný Boeing 747, který pojme najednou asi 73.000 litrů vody. Dnes dorazil do Chile i Iljušin Il-76, který nabídla ruská vláda a který pojme až 42 tun vody.

Reklama

Související témata:

Doporučované