Hlavní obsah

Záběry z místa, kde zahynulo 30 lidí. Prezident pohrozil odvetou

Autentické záběry z místa střelby v Íránu.Video: Jan Marek, Facebook.com/El Muraqib, Facebook.com/Hiwa Shariatzadeh

 

Reklama

Iránský prezident před odletem na Valné shromáždění OSN řekl, že Teherán na zločin odpoví v kontextu práva a národních zájmů.

Článek

Íránský prezident Hasan Rúhání obvinil arabské státy v Perském zálivu, že stojí za sobotní střelbou na vojenskou přehlídku ve městě Ahváz na jihozápadě Íránu.

Podle agentury Reuters uvedl, že útok, při němž přišlo o život na 30 lidí včetně žen a dětí, financovaly a vojensky podpořily.

K činu se přihlásilo protivládní hnutí Ahvázský národní odpor a později za útok odpovědnost přijala i teroristická organizace Islámský stát.

Rúhání podle agentury Reuters své tvrzení doplnil tím, že státům v zálivu poskytují zdroje potřebné k takovýmto zločinům Spojené státy.

Rúhání v neděli před odletem do New Yorku na zasedání Valného shromáždění OSN řekl, že Teherán na zločin odpoví v kontextu práva a národních zájmů.

Už v sobotu nejvyšší íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí prohlásil, že za útokem stojí regionální spojenci USA. Konkrétní země nejmenoval, ale za americké spojence Írán považuje Izrael a Saúdskou Arábii.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu naopak podle zpravodajského serveru Ynet přednese na nadcházejícím zasedání Valného shromáždění OSN zásadní projev s novými informacemi o íránském režimu.

Podle blízkého spolupracovníka izraelského premiéra bude řeč „skvělá, extrémně zajímavá, s novými informacemi, které zanechají silný dojem na celý svět“.

Reklama

Související témata:

Doporučované