Hlavní obsah

Záběry z protestu proti těžbě na severu Čech. Aktivisté vyřadili rypadlo z provozu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Jak to při protestu v lomech vypadalo, popisuje policejní mluvčí.

 

Reklama

Policie po protestu, který zablokoval lom Bílina na Teplicku, zadržela zhruba 140 ekologických aktivistů.

Článek

Ekologičtí aktivisté v sobotu po poledni zablokovali lom Bílina na Teplicku, který patří společnosti ČEZ. Protestovali tím proti tomu, že se tu vláda před dvěma roky rozhodla prolomit limity těžby až do roku 2050.

Zhruba 140 lidí, kteří se dostali do míst, kde probíhá těžba, pak policie kolem šestnácté hodiny zadržela. „Všichni budou eskortováni na služebnu,“ prohlásil mluvčí teplické policie Daniel Vítek. Podle něj hrozí aktivistům pokuty.

Ekologům se podařilo před zásahem policie dostat až ke dnu lomu Bílina. Části z nich se podle jednoho z aktivistů Mariana Jančoviče z hnutí „Limity jsme my" podařilo vyřadit provoz rypadla.

Další se pomocí ocelových trubek připoutali k dopravníku, který přepravuje uhlí do nedaleké elektrárny Ledvice. Protest probíhal i u ní, aktivisté tu rozvinuli transparent.

„Měli bychom červenou čáru limitů v mapě posunout opačným směrem a ukončit těžbu a spalování co nejrychleji,“ prohlásil Jančovič.

Severočeské doly potvrdily, že těžbu přerušily krátce po 14:00 a ještě v 18:15 v lomu byli jak aktivisté, tak policisté. „Samozřejmě nám vzniká škoda, kterou musíme vyčíslit a představenstvo příští týden rozhodne, jak bude postupovat dál,“ řekl ČTK mluvčí společnosti Lukáš Kopecký. 

Akce byla součástí prvního českého klimatického kempu. Uspořádat kemp v Horním Jiřetíně se pořadatelé rozhodli nejen proto, že právě této obci hrozilo v případě prolomení limitů zbourání, ale také s ohledem na vstřícnost místních obyvatel.

Kabinet premiéra Bohuslava Sobotky v říjnu 2015 rozhodl, že se posunou limity těžby na lomu Bílina. Naopak u lomu ČSA, který na Mostecku sousedí s Horním Jiřetínem, zůstanou zachovány.

Video: Velká Británie poprvé vydržela celých 24 hodin bez elektřiny vyrobené z uhlí 

Reklama

Doporučované