Hlavní obsah

Zabíjíte fotbal, kritizují experti nová pravidla pro hru rukou v Anglii

Foto: Profimedia.cz

Nový výklad hry rukou v Anglii kritizují trenéři i hráči. Je čas to změnit, vyzývají.

Reklama

Víkendové zápasy anglické Premier League přinesly řadu kontroverzních rozhodnutí. Hlavní roli přitom hrálo pravidlo posuzování hry rukou. Je to nesmysl, který zabíjí hru, stěžují si trenéři.

Článek

Takhle rušno v anglickém fotbalu už dlouho nebylo. Premier League měla o víkendu na programu zápasy třetího kola. A naplno se projevil nový výklad posuzování hry rukou od IFAB, mezinárodní pravidlové komise.

Hráč se proti pravidlům proviní i v případě, kdy míč zasáhne rukou neúmyslně a v nepřirozené poloze. Jako faul by se měla posuzovat i situace, ve které se fotbalista dotkne rukou míče a zvětší tak výrazně objem svého těla.

O tom, že vcelku konkrétní znění nového výkladu v praxi až tak lehce nefunguje, se Anglie přesvědčila na začátku nového ročníku již několikrát. A nejvíce právě o uplynulém víkendu.

V sobotu Brighton na domácím hřišti, mimochodem stále bez podpory diváků, hostil Manchester United. A přišel o bod za remízu velmi nešťastně. V 8. minutě nastavení totiž zahrál rukou ve vlastním vápně domácí útočník Maupay, když ji při výskoku nasměroval proti střele.

Rozhodčí ale provinění proti pravidlům nezaregistroval a následně ukončil zápas. VAR ale hlavního arbitra donutil situaci zhlédnout v opakovaném záběru. Sudí následně odvolal konec utkání a nařídil penaltu ve prospěch United. Tu využil Portugalec Bruno Fernandes a zařídil rudým ďáblům tři body.

Ještě větší horko bylo jen o několik hodin později v Londýně. Zápas mezi domácím Crystal Palace a Evertonem se rozhodoval již v prvním poločase. A právě vítězný gól hostí na 2:1 vzbudil řadu negativních ohlasů napříč fotbalovou veřejností.

Obránce Crystal Palace Joela Warda totiž míč trefil do ruky ve vlastním pokutovém území z bezprostřední blízkosti a tedy bez jakékoliv možnosti zareagovat. I tak ale hlavní rozhodčí, opět po konzultaci s VAR, ukázal na penaltový puntík, jelikož dle nového výkladu hráč zvětšil rukou výrazně objem vlastního těla.

Penaltu Richarlison proměnil a zařídil tak Evertonu výhru. „Nechápu, jak jsme mohli v Premier League dovolit, aby se to pravidlo zavedlo. A teď mluvím o rozhodčích, manažerech, trenérech, hráčích. Je to naprosto nepřijatelné. Taková pravidla zabíjí naši hru,“ neskrýval emoce trenér Crystal Palce Roy Hodgson, který nový výklad hry rukou kritizoval i minulý týden poté, co z něho těžil jeho vlastní tým.

Jestli byla sobotní atmosféra v hlavním městě Británie napjatá, tak v neděli nad London Eye létaly doslova hromy a blesky. V poslední nastavené minutě v zápase Tottenhamu s Newcastlem míč ve vápně trefil Erica Diera, který ale byl ve výskoku a navíc ještě ke hře zády. Z opakovaných záběrů tak bylo evidentní, že se anglický reprezentant zásahu míče rukou z bezprostřední blízkosti vyhnout prostě nemohl.

Už tak evidentní to ale nebylo pro VAR a hlavního rozhodčího Bankese, který situaci následně na videozáznamu zkoumal. Hlavní arbitr byl toho názoru, že Dier míč zasáhl nad úrovní ramen, tudíž pro hráče v poli v nepřirozené pozici, a nařídil tak pokutový kop.

Ještě před zahráním penalty, dvě minuty po vypršení nastaveného času, odešel do útrob stadionu trenér domácích Spurs José Mourinho. „Nebudu to komentovat. Předvedli jsme skvělý výkon a ztratili jsme dva body. Brankář Newcastlu si zasloužil cenu pro hráče zápasu. Tedy pokud nechcete ocenění věnovat někomu jinému než hráči,“ poznamenal ironicky po remíze 1:1 portugalský kouč.

„To je absolutní vtip. Fanoušci Newcastlu jsou zajisté nadšení, všichni ostatní v této zemi si ale musí myslet to stejné, co já. Eric Dier skákal do hlavičkového souboje, nemohl kontrolovat pohyb svých rukou, hráč za jeho zády hlavičkuje půl metru od něho a trefí ho do ruky. Dier neměl ani tušení, co se za ním děje. Ať už je za tím pravidlem Premier League, Fotbalová asociace či FIFA, zastavte to, kazíte všem požitek ze hry,“ rozčílil se v průběhu přenosu bývalý hráč Liverpoolu Jamie Carragher.

„Absurdní. Naprosto směšné rozhodnutí VAR. Můžeme dostat zpátky naši hru, prosím?“ připojil se ke kritice bývalý fotbalista a v současnosti komentátor Gary Lineker.

Slova pochopení měl pro Spurs i trenér Newcastlu Steve Bruce, který díky penaltě po vypršení nastaveného času získal bod. „Nevím, jestli s tím můžeme my něco dělat, ale tohle pravidlo se musí změnit, úplně se vymklo kontrole. Dnes jsme díky tomu získali bod, ale určitě nás to jednou zasáhne i z druhé strany. Tohle je špatně, přicházíme o fotbal jako úžasnou podívanou,“ nechal se slyšet na tiskové konferenci.

Reklama

Doporučované