Hlavní obsah

Zábřeh dokončuje budování parku Knížecí sady, sázejí se dřeviny

Foto: Jiří Šimka

Ilustrační snímek.

Reklama

Zábřeh na Šumpersku dokončuje budování parku zvaného Knížecí sady, jehož název odkazuje k historii města z doby Lichtenštejnů. Odborníci se v těchto dnech pustili do závěrečné etapy zahrnující výsadbu zeleně.

Článek

Park poblíž historického centra, který mají návštěvníci podle projektu procítit všemi smysly, chce město proměnit v rekreační oblast. Náklady poslední etapy dosáhnou 3,8 milionu korun, část pokryjí dotace.

Poslední etapa zahrnuje výsadbu a revitalizaci zeleně. „Na odplevelených plochách budeme zakládat nový trávník a vysazovat dřeviny, a to jak stromy, tak i nižší keře,“ uvedl za zahradní firmu Petr Vykrut.

Projekt počítá s výsadbou skupin stromů a solitérů v celé ploše Knížecích sadů. „Součástí sadových úprav je rovněž zatravnění, které zde má několik podob. Jedná se o rozdílné travní směsi navržené s ohledem na funkční využití plochy a také s ohledem na stanovištní podmínky na lokalitě. V rámci projektu vznikne v části parku i vodní tůň,“ doplnila mluvčí radnice Lucie Mahdalová s tím, že práce by měly být dokončeny v květnu.

První etapa budování parku spočívala ve vytvoření tří umělých kopců, které mohou děti v zimě využívat k sáňkování. V další etapě vznikla trasa pro in-line bruslení, vybudováno bylo veřejné osvětlení a parkové cesty. Náklady těchto etap dosáhly šesti milionů korun. „Celý areál je komplexně řešen tak, aby mohl být využíván celoročně všemi věkovými skupinami k odpočinku, rekreaci, pobytu v přírodě i sportu. Ovál se zpevněným povrchem představuje pro děti bezpečné místo pro jízdu na dětských dopravních prostředcích. Kopečky jsou zase místem, kde v zimě mohou bobovat a sáňkovat,“ uvedl starosta František John (KDU-ČSL).

Název Knížecí sady vychází z historického názvu městské čtvrti v podzámčí. Ve starých mapách je podle vedení města zaznamenán německý ekvivalent Knížecích sadů, tedy Fürstengrund. Park nechalo město rozčlenit do pěti tematických celků propojených sítí cest a pěšin. Ideovým záměrem a mottem navržené koncepce parku je pobídka pro obyvatele města, aby si svůj nový park doslova „užili všemi smysly“, dodala mluvčí radnice.

Reklama

Doporučované