Hlavní obsah

Začal festival kosmických aktivit Czech Space Week

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Space X, NASA

Ilustrační foto.

Festival kosmických aktivit Czech Space Week je kvůli koronaviru on-line. Představí podíl českých výzkumníků a firem na projektech Evropské kosmické agentury (ESA). Část programu cílí i na děti. Festival potrvá do 14. listopadu.

Článek

Vědci budou na festivalu mluvit například o výzkumu supermasivních černých děr či Marsu. Experti pohovoří také o přínosech umělých družic i potížích, které někdy vědcům způsobují.

Řada pořadů bude o tom, jak čeští výzkumníci a firmy spolupracují na mezinárodních kosmických projektech. Česko se podílí třeba na připravovaných misích LISA, Hera, „lovci exoplanet“ Plato, či již probíhající misi Solar Orbiter. Té se věnuje i jeden z úterních pořadů festivalu. Pro firmy je připraven také blok Gate2Space o možnostech zapojení do programů ESA. V plánu je i diskuse, která přiblíží příběhy úspěšných žen působících v oblasti kosmických aktivit.

V rámci dětského programu odborníci pohovoří třeba o exoplanetách, gravitaci či Měsíci. Už dnes večer také jeden z pořadů diváky upozorní na to, co lze v současnosti spatřit na obloze pouhýma očima.

Cílem festivalu je popularizace vědy a informování veřejnosti o přínosech zapojení výzkumných organizací a firem do kosmického výzkumu. Česko je součástí ESA od roku 2008. Podle Ministerstva dopravy za tu dobu navázalo spolupráci přes 60 tuzemských firem. Festival se letos koná potřetí.

Související témata:

Doporučované