Hlavní obsah

Životní úroveň Čechů se blíží k úrovni západní Evropy, vyplývá z analýzy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: direct.cz

Celkově se Česko přibližuje k průměrné životní úrovni EU. Ilustrační fotografie.

Reklama

Česká republika se blíží západní Evropě, HDP na obyvatele v paritě kupní síly dosáhl 91 procent evropského průměru. Nejvyšší růst zaznamenal Jihomoravský kraj, některé regiony však zaostávají.

Článek

Životní úroveň Čechů se během posledních dvou dekád přiblížila k úrovni západní Evropy. Loni dosáhl hrubý domácí produkt (HDP) na obyvatele v paritě kupní síly 91 procent evropského průměru, zatímco při vstupu to bylo 80 procent. Vyplývá to z ekonomické analýzy, kterou ve středu Česká spořitelna představila novinářům.

„Celkově se Česko sice přibližuje k průměrné životní úrovni EU, nicméně některé regiony se spíše vzdalují. Konkrétně v Karlovarském a Ústeckém kraji životní úroveň od vstupu do EU rostla pomaleji než ve zbývajících krajích i vůči průměru EU. Nejvíce mezi českými regiony vzrostla životní úroveň v Jihomoravském kraji,“ uvedl hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil.

Reálný hrubý domácí produkt v přepočtu na obyvatele v ČR od vstupu do Evropské unie vzrostl o 40 procent z 249 000 korun v roce 2004 na 675 000 korun v roce 2023. Spotřeba domácností stoupla v tomto období ze 150 000 na 302 000 korun, uvádí analýza. Pokud by Česko nebylo součástí EU, dařilo by se podle analýzy zemi ekonomicky hůře. HDP v přepočtu na obyvatele za loňský rok by byl o pětinu nižší – o 130 000 korun. Spotřeba domácností by se snížila o třetinu, tedy o 100 000 korun.

Některé země, které stejně jako Česko vstoupily do EU v roce 2004, rostly rychleji. Polsko se ze životní úrovně 50 procent dostalo na 80 procent, a Litva dokonce ze 43 na 90 procent průměru EU.

Z rozpočtu EU získává Česko v průměru 100 až 150 miliard korun ročně, příspěvky do rozpočtu EU dosahují 50 až 70 miliard korun. Každý rok tak má Česko díky rozpočtu EU k dispozici přibližně 70 miliard korun, což je více než roční rozpočet většiny našich ministerstev.

Reklama

Doporučované