Hlavní obsah

Začal Suchej únor, měsíc bez alkoholu. Stačí sklenička vína denně, aby z vás byl notorik?

Rozhovor s primářem kliniky adiktologie Petrem Popovem o alkoholismu.

 

Reklama

Češi jsou světoví přeborníci v pití alkoholu, vypijí trojnásobek světového průměru. Zhruba polovina českých mužů se pohybuje na hraně rizikového pití, jak ukázal nový průzkum.

Článek

„Měsíc bez alkoholu mimo jiné vyzkouší, jak jsme na tom se závislostí a zda máme pití pod kontrolou,” tvrdí primář kliniky adiktologie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Petr Popov.

Právě tato klinika je partnerem projektu Suchej únor, který letos probíhá už pošesté a který pořádá Liga otevřených mužů.

Pravidla jsou jednoduchá. Celý únor ani kapku alkoholu.

Spuštění kampaně letos provází zveřejnění exkluzivního průzkumu o konzumaci alkoholu u Čechů. Vyplývá z něj například, že problémy spojenými s pitím alkoholu je ohroženo 51 % mužů a 44 % žen. Měsíc na suchu má přitom pro pravidelné konzumenty alkoholu i různé zdravotní benefity.

„Třeba se upraví vysoký tlak a zhruba po šesti týdnech se abstinence ukáže i na jaterních testech,” jmenuje Popov výhody alkoholového půstu. Lidé podle něj závislost na alkoholu nepoznají, jde o plíživý problém, který může trvat i několik let. „Jedním z příznaků je zvyšování dávek alkoholu, který potřebujeme k tomu, abychom se dostali takzvaně do nálady, dalším příznakem je kritika okolí,” tvrdí primář Popov.

Češi patří v konzumaci alkoholu nejen k evropské, ale i ke světové špičce. „V tomhle ohledu jsme rekordmany,” dodává lékař.

Jaká je podle něj únosná míra alkoholu? Jaké jsou v Česku trendy v pití? A proč mají problém s pitím stále častěji ženy na mateřské? Podívejte se na víkendový rozhovor s primářem Petrem Popovem.

Reklama

Související témata:

Doporučované