Hlavní obsah
Online

Nouzový stav se prodlouží do 23. prosince, rozhodla Sněmovna

Jednání Sněmovny o prodloužení nouzového stavu.Video: ČTK, ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou krizí sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- Nouzový stav se prodlouží do 23. prosince. Rozhodli o tom dnes poslanci. Pro bylo 53 proti 36. Vládní návrh, který žádal prodloužení o měsíc, tak neprošel. Prodloužení do Vánoc navrhovala KSČM. Bez souhlasu Sněmovny by nouzový stav skončil se sobotou 12. prosince.

- Expertní tým opozičních ODS, KDU-ČSL, TOP 09 připravil vlastní verzi protiepidemického systému PES. Pro opatření v mírnějších stupních by nebyl třeba nouzový stav. Takzvaný anticovid tým chce svůj návrh předložit ministru zdravotnictví Janu Blatnému.

- Ode dneška začala platit nová přísnější pravidla, která zavedla vláda v souvislosti s koronavirovou epidemií. Nově smějí mít restaurace otevřeno jen do 20:00, na trzích se nesmí prodávat občerstvení a alkohol. Přehled toho, co nově platí, najdete ZDE.

- 5848 nově odhalených případů nákazy koronavirem zaznamenaly ministerské statistiky. Jde o nejvyšší údaj od 24. listopadu. Testů přitom v úterý bylo provedeno jen přes 22 tisíc. Pozitivita tak vyskočila z pondělních 19 procent na více než 25 procent.

  • Za porušování restrikcí má firmám hrozit až třímilionová pokuta

    Podnikatelé a firmy zřejmě budou mít povinnost dodržovat pod hrozbou až třímilionové sankce vládní protikoronavirové restrikce, které se týkají podnikatelské činnosti. Předpokládá to vládní novela krizového zákona, kterou dnes schválila Sněmovna navzdory opoziční kritice zrychleně ve stavu legislativní nouze. Dolní komora zamítla snahy Dominika Feriho z opoziční TOP 09 o snížení horní hranice postihů o milion až 2,5 milionu korun.

    Na návrh bezpečnostního výboru poslanci z předlohy vyškrtli navrhované zvýšení horní hranice pokut pro jednotlivce z 20 000 korun na 50 000 korun. Feri do ní prosadil úpravu pracovní povinnosti studentů. Hejtmani ji budou moci nařídit jen za předchozího souhlasu ministra školství. Nyní novelu dostanou k posouzení senátoři.

  • Nouzový stav se prodlouží do 23. prosince

    Nouzový stav se prodlouží do 23. prosince. Rozhodli o tom dnes poslanci. Pro bylo 53 poslanců, proti 36.

  • Žádná deprese, lidé se snaží dohnat nákupní manko a utrácejí

    Přechod systému PES do třetího stupně mimo jiné ukázal, že se lidé snaží alespoň částečně dohnat spotřebu. Naznačují to data České spořitelny o útratách, která pravidelně představují Seznam Zprávy v Indexu prosperity.

  • Poslanci začínají hlasovat

    Poslanci ukončili téměř šestihodinovou rozpravu k prodloužení nouzového stavu. Nyní jdou hlasovat. Na programu je pět různých bodů. Od zrušení nouzového stavu po jeho prodloužení o 30 dní.

  • Toto není pravda! Ministerstvo odstartovalo kampaň proti dezinformacím

    Od úterý se v různých médiích pokouší Ministerstvo zdravotnictví vyvracet mýty a dezinformace ohledně očkování proti covidu-19. Podle odborníků kampaň přišla pozdě, přesto jsou za ni rádi.

  • PES jako kolo štěstí, Blatný jako ledovec: Restaurace čelí stresu humorem

    Hospody a restaurace dnes prožívají další přiškrcení svého byznysu. Číšníci i servírky se snaží těžkou situaci odlehčit a na Facebooku sdílejí různé koláže a vtipy. Podívejte se na ně v galerii.

  • Průzkum: Více než polovina lidí omezuje sledování dění kolem covidu

    Více než polovina Čechů záměrně omezuje množství informací, které se k nim o koronaviru dostávají. I přesto je ale podle listopadového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) zájem o dění kolem epidemie značný. Denně ho v televizním a rozhlasovém vysílání, tištěných novinách či časopisech sledují tři pětiny lidí, na internetových zpravodajských serverech, blozích, diskuzních fórech a sociálních sítích pak téměř polovina veřejnosti. Sledování dění kolem koronaviru prostřednictvím rádia, televize či tištěných novin nebo časopisů bylo nejvíce frekventované u lidí starších 65 let, když se mu alespoň jednou denně věnovaly více než tři čtvrtiny z nich.

  • Prymula: Největším problémem není PES, ale lidé

    Postup proti pandemii ztěžují obavy z karantény. Lidé se zdráhají chodit na testy a nechtějí hlásit všechny rizikové kontakty. Podle Romana Prymuly se pak o to hůř rozhoduje, jaké kroky zvolit.

  • Vláda postupuje ode zdi ke zdi, měla by respektovat PSA, chce svaz

    Vláda postupuje nesystémově, neuváženě a nejednoznačně. ČTK to řekla výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) dnes při projednávání vládní žádosti o další prodloužení nouzového stavu řekl, že vláda do 24 hodin změní rozhodnutí, podle kterého si nyní lidé nesmějí odnášet pivo z restaurace ve džbánku nebo v plastové lahvi domů. Podle Ferencové je na tomto opatření vidět, jak vláda připravuje kroky, které mají vliv na 40 000 restaurací a 150 000 jejich zaměstnanců, aniž by je měla podložené daty. „Vláda diskriminuje gastronomii a likviduje ji. Podniky budou krachovat a lidé budou bez práce,“ dodala.

  • Podnikatelé v Praze 4 dostanou 40procentní slevu nájmu

    Vedení radnice Prahy 4 poskytne slevu nájemného pro podnikatele sídlící v prostorách městské části. Nájemci, které postihla opatření proti šíření nemoci covid-19, dostanou za listopad a prosinec slevu 40 procent. Městská část v rámci podpory podnikatelů schválila slevu nájemného již letos na jaře. „Již podruhé v tomto roce museli podnikatelé na neurčito zavřít svoje podniky, tentokrát dokonce bez finančních rezerv, které vyčerpali již na jaře. Je proto potřeba podpořit je, aby byli po dalším lockdownu schopni svoje provozovny opět otevřít. Celkem jsme poskytli v rámci této vlny slevu ve výši více než 1,5 milionu korun,“ sdělil místostarosta Michal Hroza (TOP 09).

  • KSČM: Bez stavu nouze by hrozil kolaps zdravotnictví

    Bez prodloužení nouzového stavu by hrozil kolaps zdravotnictví, pomoc vojáků a hasičů je kvůli epidemii covidu-19 nutná, řekl dnes ve Sněmovně při projednávání žádosti vlády poslanec Zdeněk Ondráček (KSČM). Komunisté, kteří menšinový kabinet ANO a ČSSD v dolní komoře tolerují, navrhují nouzový stav do 23. prosince. „Nejsme jedinou zemí, která je v Evropě v nějakém nouzovém stavu,“ podotkl Ondráček. Komunisté jsou podle něho připraveni projednat případnou další žádost kabinetu o prodloužení stavu nouze 22. prosince.

  • Firmy osekávají náborové plány. Některé už se k nim nikdy nevrátí

    Většina firem v Česku změny v počtu pracovních sil neplánuje, a když už, budou víc propouštět než přijímat. Více zaměstnavatelů si myslí, že se do stavu před pandemií už nevrátí. Vyplývá to z průzkumu ManpowerGroup.

  • Ministr Blatný má policejní ochranku

    Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) má kvůli covidu přidělenou dočasnou policejní ochranu. Právu to potvrdil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Ochrannou službu měl také Blatného předchůdce Roman Prymula, má ji i ministr Karel Havlíček (za ANO). Podle vládního nařízení mají trvalou policejní ochranu vedle prezidenta, premiéra a šéfů parlamentních komor také ministři zahraničí, vnitra, spravedlnosti a financí. Ministra obrany hlídá Vojenská policie.

  • Blatný: Počty zemřelých máme velmi přesné

    Ministr zdravotnictví Jan Blatný se ohradil proti opoziční informaci, že Česko má nejvíce úmrtí na covid v Evropě, označil to za dezinformační kampaň. „My máme nevýhodu, já to tedy považuji za výhodu, že naše data hlásíme velmi přesně. Ve chvíli, kdy přestanete data hlásit, nemáte problém. Jako třeba Slovensko, které v podstatě nemá žádbá úmrtí na covid. Takže jestli si chceme lhát do kapsy, prosím, mohu to zařídit velmi rychle,“ řekl Blatný.

  • Fiala: Už to dál nejde, nouzový stav nepodpoříme

    Opoziční ODS nepodpoří prodloužení nouzového stavu, a to vůbec poprvé, uvedl její předseda Petr Fiala. Poznamenal, že v minulosti vždy jeho strana debatovala o délce prodloužení, ale nakonec ho v nějaké formě podpořila. „Ale tentokrát máme pocit, že už to dál nejde,“ prohlásil. Vláda podle něj návrhy opozice vetuje a s nějakým rozumným řešením nepřišla. Občanští demokraté si nechali zpracovat analýzu, z níž vyplývá, že řadu opatření může vláda nařídit i bez vyhlášení nouzového stavu. Podle Fialy jde například o povinnost nosit roušky, zakázat nebo omezit hromadné akce, shromáždění nebo omezit provoz zdravotnických zařízení. Z analýzy podle něj vyplývá, že i bez nouzového stavu není vláda bezmocná.

  • Hamáček se pustil do opozice: Z nouzového stavu jste udělali fetiš

    Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) se tvrdě opřel do opozice, která odmítá hlasovat pro prodloužení nouzového stavu. Opozice si podle něj z nouzového stavu udělala fetiš. „Já mám zavalený e-mail dopisy zoufalých občanů, které jste přesvědčili o tom, že s nouzovým stavem zmizí covid a všechny jejich problémy zmizí mávnutím kouzelného proutku. Vzbuzujete v lidech naději, že až skončí nouzový stav, bude dobře. Nebude. Když skončí předčasně, bude to průšvih takového rozměru, že může zastínit i ty měsíce, co jsou za námi,“ uvedl Hamáček, podle kterého je kvůli současné situaci společnost velmi rozdělená. „Končí to tím, že už druhý ministr dostal ochranku,“ uvedl.

  • Česko získalo zpět část nákladů na dopravu ochranných pomůcek z první vlny

    Ministerstvo vnitra dnes získalo 3,2 milionu eur, tedy 85,1 milionu korun z grantové podpory EU vyhlášené po rozšíření koronaviru v Evropě. Evropská unie tak proplatila Česku v rámci grantu část nákladů na přepravu ochranných prostředků během první vlny pandemie. Ke schválení rozhodnutí o mimořádné podpoře ESI došlo 24. dubna 2020. Od tohoto data bylo možné žádat o proplacení nákladů na přepravu. „Jde o skvělý příklad evropské solidarity a výhod členství v EU. Unie i touto podporou jasně říká, že své členy nenechá ve štychu,“ uvedl ministr vnitra a předseda Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD).

  • Praha sníží kvůli covidu meziročně výdaje na granty v kultuře

    Pražský magistrát sníží pro rok 2021 meziročně výdaje na granty v kultuře o 8,3 procenta na celkem 330 milionů Kč. Důvodem jsou dopady pandemie nemoci covid-19. Z celkové částky tvoří většinu víceleté granty schválené v uplynulých letech. Návrh rozdělení grantů dnes schválil magistrátní výbor pro kulturu a cestovní ruch. Projekty, které město podpoří, vybrala magistrátní grantová komise, jejímiž členy jsou převážně odborníci z kultury. Návrh musí ještě projednat pražští zastupitelé.

  • Výhled po koronaviru? Určité profese nebudou třeba, předpovídá ekonomka

    Vláda opět utahuje šrouby v boji s koronavirovou pandemií. Jak tvrdé budou ekonomické dopady, jsme rozebrali s ekonomkou, rektorkou Mendelovy univerzity a také šéfkou důchodové komise Danuší Nerudovou, která přijala Výzvu.

  • ÚZIS podle Duška pokyn ke změně metodiky testů nedostal

    Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) podle svého ředitele Ladislava Duška nedostal pokyn ke změně metodiky započítávání testů. Řekl to na dnešním jednání sněmovního výboru pro zdravotnictví. O její úpravě tak, aby zohledňovala i antigenní testy, mluvil v pondělí o po jednání vlády ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Deník N dnes uvedl, že ministrem zmiňovanou novou metodiku Evropského centra pro kontrolu infekčních nemocí (ECDC) se snažil získat, ale centrum nic takového nevydalo. Podle Duška evropské centrum vydalo vyjádření, že antigenní testy je možné používat jako diagnostické. Dosud se mohly používat jen testy metodou PCR, které je třeba zpracovat v laboratořích. „Čekáme na upřesňující dokumentaci, jakým způsobem by se to mělo dostávat do kontextu s PCR,“ uvedl Dušek.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy