Hlavní obsah

Žádná deprese, lidé se snaží dohnat nákupní manko a utrácejí

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační fotografie

Reklama

Přechod systému PES do třetího stupně mimo jiné ukázal, že se lidé snaží alespoň částečně dohnat spotřebu. Naznačují to data České spořitelny o útratách, která pravidelně představují Seznam Zprávy v Indexu prosperity.

Článek

Rozvolňování katanténních opatření a znovuotevření obchodů minulý čtvrtek přineslo obchodníkům očekávanou a vítanou vzpruhu. Česká spořitelna coby banka s největším počtem klientů z řad domácností spočítala, že karetní transakce Čechů – včetně výběrů z bankomatů – vzrostly minulý týden meziročně o sedm procent. Celý listopad se přitom útraty držely pod loňskými hodnotami.

„Růst ukazuje, že domácnosti zaprvé nepropadly depresi, zadruhé odkládaly spotřebu a chtějí to alespoň částečně dohnat, kde to půjde, a zatřetí jim nevyschly zdroje. Minimálně ne průměru,“ říká hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil.

Ve srovnání s průměrem za listopad došlo k výraznému nárůstu plateb kartou za elektroniku, hobby markety a nábytek. „K tomu, že Češi jsou národ kutilů, je potřeba připočítat potřebu různých drobných oprav v domácnostech, které se nakumulovaly během lockdownu,“ vysvětluje ekonom.

Foto: Česká spořitelna

Zdroj: Česká spořitelna

Také restauracím se vedlo o něco lépe, byť se jejich situace zdaleka nedá označit jako dobrá. Během listopadu klesaly o 57 procent, minulý týden se pokles zmírnil na -28 procent.

K rozvolnění přitom došlo ve čtvrtek, což znamená, že po tři dny platil ještě čtvrtý, přísnější stupeň.

„Kdybychom předpokládali, že od pondělí do středy byl pokles transakcí podobný jako v listopadu o šest procent, znamenalo by to, že od čtvrtka do neděle vzrostly celkové transakce o zhruba 16 procent meziročně. Pokud bychom přepočítali stejnou logikou i ostatní segmenty, pak například útraty za oblečení vzrostly meziročně o 54 procent, elektronika o 66 procent, nábytek o 73, hobby markety o 63 a knihkupectví o 30 procent. Restaurace by však zůstaly pořád v záporu – o minus sedm procent,“ komentuje data David Navrátil.

Reklama

Doporučované