Hlavní obsah

Začala velká výměna zajatců. „Všichni za všechny,“ dohodly se Ukrajina s Ruskem

Foto: Twitter ukrajinské prezidentské kanceláře , Seznam Zprávy

Kyjev a separatisté z východu Ukrajiny si vyměňují zajatce.

Reklama

Na výměně vězňů se na začátku prosince dohodli ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a ruská hlava státu Vladimir Putin.

Článek

Ukrajinské vládní síly a proruští separatisté z východu Ukrajiny zahájili rozsáhlou výměnu vězňů, po níž by se všichni zajatci z pětiletého konfliktu mezi dvěma stranami měli vrátit domů.

Po prvotním oznámení představitelky povstalecké Doněcké lidové republiky Darji Morozovové to na Twitteru potvrdila ukrajinská prezidentská kancelář. Operace probíhající nedaleko města Horlivka by se mohla týkat více než 100 vězňů.

Na výměně vězňů ve formátu „všichni za všechny“ se na začátku měsíce dohodli ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a ruská hlava státu Vladimir Putin, když spolu jednali v Paříži za účasti francouzského prezidenta Emmanuela Macrona a německé kancléřky Angely Merkelové. Detaily plánu ale do poslední chvíle nebyly zcela jasné.

„V doněckém regionu na kontrolním stanovišti Majorsk začal proces propouštění zadržených osob,“ uvedl Zelenského úřad bez dalších podrobností. S prohlášením zveřejnil fotografie, na nichž jsou vidět autobusy či sanitky zaparkované na nespecifikovaném prostranství pod dohledem vojáků.

Podle agentury AFP jiné oficiální záběry ukazují, jak ráno na střežené místo u vesnice Odradivka ležící na kyjevské straně frontové linie dorazily dva automobily z území separatistů.

O půl hodiny později přijela z opačného směru trojice vozidel s policejním doprovodem. Následovaly je sanitky, vozidla Červeného kříže i pozorovatelů z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě.

Takzvaná Doněcká lidová republika, kterou separatisté na východě Ukrajiny vyhlásili v roce 2014, v sobotu výměnu avizovala na neděli. Prý propustí 55 zajatců, zatímco Kyjev jich vydá 87.

Očekávalo se, že k předání dojde na kontrolním stanovišti frontové linie u obce Majorsk nedaleko města Horlivka.

Zelenskyj v sobotu prohlášení povstalecké vlády zcela nepotvrdil a uvedl, že „zatím nebylo dokončeno úplné ověření všech lidí“.

Konečná výměna zajatců byla dohodnuta jakožto možný významný krok k vyřešení ozbrojeného konfliktu, který si od roku 2014 v oblasti Donbasu vyžádal už kolem 13 tisíc lidských životů. Dříve uzavřené příměří se ale stále porušuje, přičemž se z toho obě strany tradičně obviňují navzájem.

Reklama

Doporučované