Hlavní obsah

Putinův televizní maraton: Ukrajina, nový prezident a skřítek Dobby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin.

Reklama

Vladimir Putin na své tradiční tiskové konferenci vyzval k jednání mezi proruskými rebely na východní Ukrajině a ukrajinskou vládou. Ta by podle ruského prezidenta měla uznat samostatnost Donbasu.

Článek

Více než čtyři hodiny ruský prezident odpovídal novinářům na své každoroční tiskové konferenci. Maraton otázek a odpovědí ve čtvrtek vysílala většina ruských televizí. Putin znovu popřel přítomnost ruských vojsk v Donbasu a naléhal na Kyjev, aby autonomii okupovaného Donbasu zakotvil v ústavě. „Nejsou tam cizí vojska, jsou tam místní milice a síly domobrany, které se skládají z místních obyvatel,“ prohlásil prezident. Tanky a těžká technika podle Putina pochází od „sympatizující země“.

Ruská hlava státu se vyjádřila i k impeachmentu Donalda Trumpa. Podle Putina jsou veškerá obvinění „naprosto smyšlená“ a očekává, že Trump pokus demokratů o odvolání z úřadu přežije. „Demokratická strana, která prohrála volby, se výsledků snaží dosáhnout různými prostředky, například obviněním Trumpa ze spiknutí s Ruskem, nakonec se ale ukázalo, že k žádnému spiknutí nedošlo,“ komentoval Putin. Prezident také řekl, že neočekává Trumpův neúspěch při hlasování o impeachmentu v Senátu.

Ve čtvrtečním televizním maratonu došlo i na diskusi ohledně omezení počtu období, kolik by mohli sloužit budoucí ruští prezidenti. Putin prohlásil, že uvažuje o uzákonění maximálně dvou prezidentských období, aby zabránil svému potenciálnímu zástupci setrvat ve funkci stejně dlouho. Sám prezident je v Kremlu už čtvrté období, během pauzy, kdy ho vystřídal Dmitrij Medveděv, byl Putin premiérem.

Právě prezidentské volby v roce 2024 vyvolávají v Rusku zřejmě největší politickou otázku. Tedy jestli Putin, kterému je letos 67 let, prosadí změnu ústavy, nebo si vybere svého nástupce. Tématem bylo i posílení pravomocí parlamentu, podle politologů by mohlo jít o náznak toho, že se Putin po skončení mandátu vrátí do funkce premiéra.

Po více než čtyřech hodinách se Putin vyjádřil i k trestu pro Rusko kvůli dopingové aféře. Zemi podle něj antidopingová agentura potrestala hned dvakrát. Sportovci nebudou moci pod ruskou vlajkou nastoupit po dobu čtyř let. Období zahrnuje olympijské a paralympijské hry v letech 2020 a 2022 a světový fotbalový šampionát v roce 2022.

Putin také poblahopřál k vítězství britskému premiérovi Borisi Johnsonovi. Konzervativní předseda vlády podle ruského prezidenta „vycítil náladu v britské společnosti lépe než jeho soupeř“. Tomu předcházela otázka od reportéra BBC Steva Rosenberga, který se ptal na Putinův názor na osobu britského premiéra.

Novinář připomněl Johnsonovy výroky z minulosti, kdy Putina nazval „bezcitným tyranem“, jindy ho přirovnal ke skřítkovi Dobbymu, postavě z knih o kouzelníkovi Harrym Potterovi. „Ať o mně kdokoli říká cokoli, neznamená to pro mě absolutně nic v porovnání se zájmy a problémy Ruska. Podle Putina politik říká něco jiného, když se snaží dostat k moci, než když už u moci je. Prezident si myslí, že Británie bude chtít po brexitu s Ruskem rozvíjet ekonomické vazby.

Reklama

Související témata:

Doporučované