Hlavní obsah

Záchranáři cvičili i na útok v pražském metru, lékař vysvětluje postup

Lékař Ondřej Franěk popisuje, jak jsou záchranáři připraveni na útok v pražském metru.

 

Reklama

Dostat se k lidem v explodovaném metru může trvat i hodiny. Pražští záchranáři mají jasně daná pravidla, jak postupovat a koho ošetřovat na prvním místě.

Článek

Atentát v metru má za sebou Londýn, Moskva, Brusel a nově i Petrohrad. Na hromadnou krizi v podzemní dopravě jsou připraveni i pražští záchranáři. Mají za sebou cvičení, které je mělo připravit na útok chemickou látkou. Na bombový útok zatím necvičili. I přesto mají jasně dané postupy a priority.

„Metro je jedno z nejhůře dostupných míst,“ upozorňuje v rozhovoru pro Seznam Zprávy Ondřej Franěk, lékař pražské záchranné služby. Pokud vlak zůstane v tunelu, pomoc se ke zraněným dostane za dlouhé desítky minut, mohly by to být ale i hodiny.

Strojvedoucí petrohradské soupravy, ve které v pondělí došlo k explozi, řekl, že po výbuchu pokračoval do stanice v plné rychlosti. Možná tím zachránil životy těch, kteří potřebovali bezprostřední ošetření.

Záchranka nerozlišuje nepsané pravidlo „první ženy a děti“. Pomoc dostávají ti, kteří ji potřebují nejvíce. Zásahy v pražském metru se zatím omezují na pomoc jednotlivým pacientům. Poslechněte si ve videu nad článkem, jak by záchranáři hlavního města postupovali při hromadném neštěstí.

Reklama

Související témata:
Ivan Franěk

Doporučované