Hlavní obsah

Záchranáři pokračují ve vyprošťování osob po zemětřesení na Tchaj-wanu. Zřítily se 4 budovy

58 lidí se stále pohřešuje, kvůli zemětřesení zemřelo deset lidí.Video: Reuters

 

Reklama

Po nedávném zemětřesení na ostrově Tchaj-wan už zemřelo deset lidí, 267 osob je zraněno. Úřady varují, že otřesy se mohou v následujících týdnech opakovat.

Článek

Záchranáři na Tchaj-wanu pokračují ve vyprošťování osob po nedávných otřesech. Neštěstí už si vyžádalo desítku obětí, 58 lidí se stále pohřešuje. Dalších 267 osob je zraněno, mimo jiné i dva čeští občané. Ti podle tchajwanských úřadů utrpěli pouze lehká zranění a brzy se mají vrátit zpět do vlasti.

Zemětřesení na ostrově udeřilo v úterý i ve středu, na některých místech dosahovalo síly až 6,4 Richterovy stupnice. Epicentrum otřesů se nacházelo asi 22 kilometrů od města Chua-lien na východě ostrova. Při přírodním neštěstí se zřítily čtyři budovy.

Úřady varovaly místní, že v průběhu následujících dvou týdnů může zemětřesení na ostrově udeřit znovu, a to se silou nejméně pěti stupňů.

Zemětřesení jsou na Tchaj-wanu poměrně častým jevem, leží totiž v seizmicky aktivní oblasti. Většinou ale způsobí minimální škody. Nejsilnější zemětřesení ostrov zaznamenal v září 1999, kdy jej zasáhly otřesy o síle 7,6 stupně Richterovy škály. O život při nich přišlo 2400 lidí, zničeno a poškozeno bylo tehdy na padesát tisíc budov.

Reklama

Doporučované