Hlavní obsah

Záchranáři v Holicích vydrželi v provizoriu 20 let. Teď se dočkali nové stanice

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

V Holicích na Pardubicku začala fungovat nová výjezdní stanice zdravotnické záchranné služby. Má výhodnější polohu než dosavadní, je u hlavní silnice I/36. Dřív museli vyjíždět jednosměrkou.

Článek

Holická stanice byla dřív u polikliniky v jednosměrné ulici. V provizorním objektu byli záchranáři zhruba dvě dekády. „V Holicích působí jedna nelékařská posádka a její region je podél silnice a na hranici okresu. Je poměrně dost frekventovaná počtem výjezdů k dopravním nehodám,“ řekl ředitel ZZS Pardubického kraje Igor Paar. K závažnějším případům jezdí do regionu lékař z Pardubic nebo Vysokého Mýta, dodal.

Kraj v Holicích vyřešil novou základnou nevhodné umístění stanice v pronajatých prostorách. Stála přes 19 milionů korun, uvedl krajský radní Ladislav Valtr (ODS). „Pronajaté prostory svým členěním, velikostí a celkovou dispozicí již stěží plnily současnou legislativu a již nevyhovovaly potřebám našich záchranářů,“ uvedl Valtr.

Nově postavená stanice v Holicích je jednopodlažní, je v ní garáž pro dvě vozidla, sklad, odpočinkové místnosti pro členy posádky, denní místnost, šatny, sprchy a toalety. „Budova je moderní, splňuje všechny naše požadavky,“ řekl Paar. Od doby, kdy kraj rozhodl, že postaví nový objekt, uplynulo pět let, dodal Paar.

Pardubický kraj postupně vylepšuje síť zdravotnických záchranných stanic. Na konci roku si záchranáři převezmou budovu ve Vysokém Mýtě na Orlickoústecku. Stavební firma začne na konci září se stavbou nového objektu v Seči na Chrudimsku.

„Kraj také letos zahájí stavbu nemocnice následné péče v Moravské Třebové, kde i my budeme mít svoji posádku. Připravujeme studie na Litomyšl a Svitavy. Už nebudeme rozšiřovat posádky, postavíme nové objekty pro stávající posádky,“ uvedl Paar.

Nová stanice vznikla od ledna v obci Seč na Chrudimsku, zatím je v provizorních podmínkách hasičské budovy. Ve Vysokém Mýtě po dokončení stavby přibude jedna posádka. Záchranáři mají v kraji 18 výjezdních stanovišť.

Reklama

Doporučované