Hlavní obsah

Zachránil jsem Baťův pomník, tvrdí Babiš. Nedal jste nic, tvrdí exprimátor

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Český premiér Andrej Babiš.

Reklama

aktualizováno •

Premiér Andrej Babiš se hrdě hlásí k opravě Památníku Tomáše Bati. Podle bývalého zlínského primátora a nynějšího náměstka Miroslava Adámka se ale jen chlubí úspěchy jiných, protože pro opravu památníku neudělal vůbec nic. Premiér se ale brání tím, že v době rekonstrukce byl ministrem financí a díky němu Ministerstvo kultury poskytlo na opravu památníku 32 milionů korun.

Článek

Premiér Andrej Babiš na svém Facebooku zveřejnil video, ve kterém se tvrdí, že díky němu byl opraven Baťův památník ve Zlíně. „Když jsem tu byl minule, tak památník byl totálně zanedbaný a nic s ním nebylo v plánu, ani rekonstrukce,“ říká Babiš ve videu. Český premiér pak doplnil, že na opravu dal 32 milionů korun.

Podle zlínského náměstka primátora Miroslava Adámka (STAN) Babiš takovou částku neposlal a navíc znevážil práci mnoha lidí, kteří už roky na opravě památníku pracují.

„To, že máme obnovený Památník Tomáše Bati, je výsledek tvrdé práce mnoha lidí. Vy mezi ně nepatříte, vy se jen hrdě hlásíte k výsledku a úspěchu někoho jiného. Za to byste se měl omluvit lidem, kteří na obnově památníku tvrdě pracovali – a k této omluvě vás vyzývám,“ napsal Adámek.

První jednání k obnově Památníku Tomáše Bati proběhla podle Adámka už v roce 2001. Poté postupně probíhaly přípravy k rekonstrukci. Občané také uspořádali sbírku Zlíňané sobě, protože na opravu památníku bylo potřeba sehnat téměř 58 milionů korun.

Adámek uvedl, že na opravu nepřispěl Andrej Babiš, ale Ministerstvo kultury částkou 32 milionů korun. Babiš ale tvrdí, že jeho slova jsou pravdivá, neboť v roce 2015 zastával post ministra financí a díky němu Ministerstvo financí převedlo peníze ve prospěch Ministerstva kultury.

„Ministerstvo kultury postupně tuto částku vyplatilo v letech 2017 a 2018 a je jasné, že bez ní by památník nebyl nikdy zrekonstruovaný. Nic si nepřivlasťnuji, ničím se nechlubím, jen popisuji stav věcí, jak se staly,“ napsal Babiš v reakci na vyjádření Miroslava Adámka.

Není to ale jediná kritika směrem k českému premiérovi a jeho prezentaci na sociálních sítích. Babiš ve svém týdenním hlášení zmínil úspěch českého herního studia Geewa, které kupuje kalifornský AppLovin za několik set milionů korun.

Na Babišovo hlášení reagoval zakladatel studia Miloš Endrle. „I já stejně jako vy chci silné Česko, jen je třeba od silných marketingových proklamací přejít k činům. Herní průmysl nevzkvétá tak rychle, jak by mohl,“ napsal na Facebooku.

Vláda podle něj nemá žádnou vizi, jak v tomto směru zlepšovat vzdělávání. A na rozdíl od jiných zemí nevypsala fond, který by herní odvětví rozvíjel.

Reklama

Doporučované