Hlavní obsah

Video: Rozloučení s Belmondem. „Navždy bude mužem z Acapulca,“ řekl Macron

Video z ceremonie k uctění památky Jeana-Paula Belmonda v pařížské Invalidovně.Video: AP

 

Reklama

aktualizováno •

Ještě před pátečním pohřbem uctili Francouzi památku legendárního herce Jeana-Paula Belmonda na dvouhodinovém ceremoniálu v pařížské Invalidovně.

Článek

Na nádvoří komplexu pařížské Invalidovny s vystavenou rakví získalo přístup jen několik stovek pozvaných hostů. Mezi nimi je Belmondova rodina, prezident Macron s první dámou, členové vlády a další politici a řada významných osobností.

Bez pozvánky se do blízkosti nádvoří mohlo dostat také asi 1000 dalších lidí. Museli se ale prokázat buď očkováním, nebo negativním testem na covid-19. Široká veřejnost bude moct ceremonii sledovat i z obrazovek před Invalidovnou.

Rozloučení těchto rozměrů naposledy Francie zažila v roce 2019 při pohřbu bývalého prezidenta Jacquese Chiraca v roce 2019.

V rámci národního ceremoniálu, který byl dříve určen hlavně pro vojáky, pronesl Macron oslavnou řeč na počest zemřelého a lidé Belmonda uctili minutou ticha. „Navždy bude mužem z Acapulca,“ prohlásil mimo jiné Macron a Belmonda v asi 15minutovém proslovu označil za „národní poklad“.

Akt zakončila francouzská hymna. Kvůli nesmírné popularitě legendárního herce u francouzské veřejnosti se Elysejský palác společně s rodinou rozhodli Invalidovnu zpřístupnit od 19:30 hodin všem, kdo budou chtít Belmondovi u jeho rakve vzdát hold.

„Je pro mě důležité být tady,“ řekla pro France24 66letá důchodkyně Brigitte Ratouová, jedna z prvních, kteří na místo dorazili. „Je to jako rozloučit se se starým přítelem, někým, kdo tam byl od mého dětství.“

Belmondova rodina se se zesnulým hercem rozloučí v pátek v 11:00 v kostele Saint-Germain-des-Prés v centru Paříže.

Reklama

Související témata:

Doporučované