Hlavní obsah

Začíná další vlna protestů za klima. V Londýně aktivisté zablokují chodce i sanitky

Takhle vypadaly předchozí protesty v Londýně.Video: Jana Lipská, AP

 

Reklama

Aktivisté bojující proti klimatickým změnám hodlají blokovat dvanáct míst poblíž londýnského Parlamentu. Dvoutýdenní stávka v centru města má omezit řidiče i chodce.

Článek

Protestující tentokrát přitvrdí – stávkami mohou narušit i běžný chod nemocnic. Řidiči sanitek tak pravděpodobně nebudou moct projíždět zablokovanými cestami. Aktivistka Savannah Lovelock na to zareagovala: „Moc se omlouváme, ale opravdu nám běží čas,” sdělila televizi Sky News.

Aktivisté ale uvedli, že v případě vážných situací sanitky pustí. Reagovali tak na červencovou událost, kdy se jeden muž kvůli stávkám nestihl rozloučit s umírajícím otcem.

Obyvatelé metropole se obávají, že aktivisté zablokují i dva hlavní londýnské mosty a vyvolají tak chaos nejen při ranní cestě do práce.

Podle spolku by měly být nadcházející protesty až pětkrát větší než dubnové stávky. Ty tehdy trvaly deset dní a policisté při nich zatkli přes 1 100 lidí. Aktivisté blokovali ulice vlastním tělem a šplhali na vlaky. Navzájem se k sobě také přilepovali vteřinovým lepidlem.

Více peněz, lepší lepidlo

Nyní, po téměř půl roce, se policisté obávají, že protestující díky finančním darům značně vylepšili svou výbavu. A jsou tak schopni efektivněji blokovat cesty.

„Mějte na paměti, že mi trvalo 24 hodin, než jsem předtím odlepil jednoho protestujícího. Mají silnější lepidlo a profesionálnější zámky obalené silnějšími kovy,” sdělil jeden z policistů deníku Telegraph. Metropolitní policie protesty označila za „bezprecedentní”.

Aktivisté navíc používají taktiku, díky které trvale zaplní cely předběžného zadržení tak, aby policie nemohla zatýkat další demonstranty.

Na své webové stránce Rebellion Extinction uvedli: „Policie mohla zatknout jen sto až dvě stě lidí denně z důvodu přeplněných cel. Pokud je zaplníme každý den – ulice zůstanou naše. To je důvod, proč odmítáme kauci, abychom zaplnili cely a ukázali tak náš otevřený vzdor systému, který nás zabíjí.”

Ministr dopravy Grant Shapps tvrdí, že narušování běžného chodu města má spíše opačný účinek a lidé tak mohou vnímat protesty za klima velmi negativně.

Stávky se neomezí jen na Londýn, protesty vypuknou ve více než 40 zemích světa. Praha se připojí 11. – 12. října.

Reklama

Doporučované