Hlavní obsah

Začíná filmový festival v Cannes. Kdo bude letos zastupovat Česko?

S Radovanem Síbrtem o letošním festivalu v Cannes.Video: Tereza Willoughby, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pocta Formanovi, návrat Larse von Triera a premiéra dokumentu o Weinsteinovi. O letošních tématech jsme mluvili s Radovanem Síbrtem, který se zúčastní prestižního programu pro producenty.

Článek

Víc než samotné filmy letos pozornost k festivalu přitahují společenské otázky. Zakázáno bylo pořizování autoportrétů selfies. Netflix, dlouhodobě napadaný francouzskou asociací kinodistributorů, nesmí zařadit své filmy do soutěže. A do Cannes poprvé nedorazí producent Harvey Weinstein, jehož obvinění rozpoutalo dění kolem dnes už celosvětového hnutí #MeToo. Festival naopak zřídil horkou linku, kde mohou případné oběti hlásit případy sexuálního obtěžování.

Česká stopa je v Cannes menší než loni. Až do 19. května uvede přehlídka snímky ze 160 zemí světa. Tvorba současných českých režisérů mezi nimi není zastoupená, na festivalu se bude česká kinematografie prezentovat v rámci filmového trhu nebo prostřednictvím filmařských legend. Návštěvníci tak uvidí například premiéru digitálně zrestaurovaného snímku Jana Němce Démanty noci. Hned první projekce bude patřit také českému režisérovi Miloši Formanovi. V zahajovací den uvedou pořadatelé Poctu Miloši Formanovi v kině na pláži nedaleko festivalového paláce.

Foto: Tereza Willoughby

Festival vzdá poctu Miloši Formanovi v letním kině.

Jedním z českých úspěchů je také účast producenta Radovana Síbrta, který byl vybraný do programu pro nadějné filmové tvůrce Producers on the Move. Patří tak mezi 20 mladých evropských producentů, kteří dostanou příležitost vzájemně prezentovat své aktuální projekty. Radovan Síbrt a jeho produkční společnost PINK je mimo jiné českým koproducentem vítězného filmu Berlinale Nedotýkej se mě a dokumentu Jana Geberta Až přijde válka, který na stejném festivalu zahájil sekci Panorama Dokumente. Celý rozhovor s Radovanem Síbrtem o zásadních tématech začínajícího festivalu v Cannes ve videu výše.

Interview patří do pořadu Kultura Terezy Willoughby. Celý díl v premiéře vysíláme každou neděli od 20:00 hodin na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované