Hlavní obsah

Začíná soud, kvůli němuž Andrej Babiš „zrušil“ Brno

Foto: Profimedia.cz

V pondělí u Krajského soudu v Brně začíná proces v kauze Stoka.

Reklama

U Krajského soudu v Brně začíná rozplétání největšího korupčního skandálu hnutí ANO v jeho dosavadní historii. Proces může ovlivnit blížící se krajské volby i koronavirus.

Článek

Skoro pět let se podle policie na radnici Brno-střed odehrávaly věci příznačné spíš pro mafiánský klan.

Ovlivnění zakázek za půl miliardy korun, všimné ve výši skoro 50 milionů, které posloužilo třeba na nákup luxusních aut či hodinek. Výběr úplatků od stavebních firem podle kriminalistů i státního zástupce režírovali bývalí politici ANO a podezření míří až k nejvlivnějším mužům vládnoucího hnutí, které je i favoritem nadcházejících krajských voleb.

U Krajského soudu v Brně v pondělí startuje rozkrývání korupční kauzy Stoka. V případu je obžalovaných 11 lidí a dvě firmy. Radnice městské části Brno-střed se jako poškozený subjekt přihlásí o náhradu škody ve výši 49 milionů korun. „Pokud se při soudním řízení objeví další skutečnosti týkající se vzniklé škody městské části Brno-střed, může aktuálně vyčíslená škoda ještě narůst,“ uvedla mluvčí městské části Kateřina Dobešová.

Hlavní aktér kauzy Jiří Švachula v pondělí do soudní síně dorazí z vazby. Advokáti bývalého místostarosty centrální městské části několikrát neuspěli s žádostí o propuštění, naposledy na konci prázdnin.

„Rozhodnutí se opírá o podrobný přezkum Ústavního soudu, který prověřoval, jestli trvají důvody pro ponechání ve vazbě. Přetrvává nebezpečí, že by se obviněný skrýval před trestním stíháním, nebo utekl za hranice,“ uvedl vrchní státní zástupce Radek Mezlík. Hlavě zločinecké skupiny navrhuje patnáct let vězení a pětimilionový trest.

Zdůraznil, že rozsah celé kauzy i výše škod je závažná. Také proto pro hlavní aktéry žádá tresty na vrchní hranici sazby, která činí 16 let. „Otázka je, kde jinde než v nejzávažnějším příkladu úplatkářské činnosti by připadala v úvahu vazba,“ doplnil státní zástupce.

Hlavní líčení začne předčítáním 130stránkové obžaloby. „Výrok má 40 stran. Předpokládám, že jej budu asi hodinu číst. Jako první pak budou vypovídat obvinění,“ doplnil státní zástupce.

Jejich pořadí určí soud. Mezi prvními bude nejspíš právě Švachula. Není zřejmé, jak obsáhlá bude jeho výpověď. V přípravném řízení s kriminalisty příliš nespolupracoval. Také jeho obhájci Kárim Titz či Světlana Žabenská kauzu doposud komentovali minimálně.

Naopak klíčový svědek a jeden z obžalovaných, podnikatel Saman El-Talabani, bude nejspíš u soudu chybět a svědectví přednese ze Slovenska na dálku přes obrazovku. Právě on díky zisku statutu spolupracujícího v jiné kauze daňových úniků navedl policisty ke Stoce. „Jeho výpověď je podrobná, lze očekávat, že potrvá hodiny,“ doplnil Mezlík.

Zrušit Brno

Proces, který startuje necelé dva týdny před krajskými volbami, má také významnou politickou rovinu.

Premiér Andrej Babiš kvůli napojení vlivných straníků na aktéry Stoky v létě nechal zrušit brněnskou buňku ANO, čítající přes 200 členů. Hnutí opustily známé figury z kraje v čele s bývalým primátorem Petrem Vokřálem nebo jeho investičním náměstkem Richardem Mrázkem. A svědectví před soudem mohou odhalit další fakta o propojení politiků s nelegálním byznysem.

Podle informací Seznam Zpráv se mohou obvinění v souvislosti se Stokou rozšířit do ještě větších rozměrů. „K přidělování zakázek mělo docházet někde na rovině managementu městských společností, případně ve vedení statutárního města Brna, ale není to uzavřený příběh. Je zde ale zřejmé, že v systému veřejných zakázek musely být další osoby,“ uvedl už dřív Mezlík pro Seznam Zprávy.

V odposleších figurovala také „Efka“, podle kriminalistů druhý muž ANO Jaroslav Faltýnek a jeho syn Jiří, kteří působili také v městské firmě Teplárny Brno. Policie ale nikoho z nich neobvinila.

Někdo bude platit

Radnice městské části se na startu procesu jako poškozený subjekt přihlásí o náhradu škody ve výši 49 milionů korun.

Ta se skládá ze tří částí. První z nich se týká veřejných zakázek, které řešil investiční odbor radnice s tehdejším šéfem Petrem Liškutinem (dříve za ANO). „Obžalovaní ovlivňovali veřejné zakázky stavebních firem tak, aby bylo dopředu jasné, kdo veřejnou zakázku vyhraje. Za to dostávali úplatky, o které stavební firmy navyšovaly své cenové nabídky,“ uvedla mluvčí radnice Kateřina Dobešová.

Téměř 30 milionů korun podle radnice tvořily úplatky za zakázky na opravu a údržbu bytových domů, které měla na starosti správa nemovitostí městské části. „Obžalovaní vybírali úplatky ve výši patnáct procent od firem a drobných řemeslníků,“ popsala Dobešová. Zbylých dvanáct milionů mělo jít ve prospěch firem, které po domluvě s aktéry nadsazovaly ceny stavebních prací.

Podle státního zástupce je pravděpodobné, že část peněz získá radnice zpět. „Policie zajistila majetek ve výši 30 milionů korun. Je předpoklad, že nároky městské části budou z velké části uspokojené,“ naznačil Mezlík. V policejních skladech jsou luxusní hodinky, auta, zaplombované jsou některé Švachulovy nemovitosti.

Dveře za 50 tisíc

Vyčíslená škoda zatím nezahrnuje další tři podezřelé zakázky za téměř 230 milionů korun. Týkaly se oprav tří bytových domů v Kounicově, Křenové a Bratislavské ulici. V době loňské policejní razie na radnici už byly rozjeté a podle vedení už nebylo možné je stopnout.

„Dvě z nich za 150 milionů jsou opravdu problematické. Když se ke mně dostala obžaloba, měla jsem hlavu v dlaních. Prezentovaný systém manipulace vypadá totožně, jak jsme popsali u těch dvou zakázek už loni v září, a nikoho na zastupitelstvu to tehdy nezajímalo,“ zdůraznila šéfka kontrolního výboru na radnici Monika Lukášová Spilková (Piráti).

Tvrdí, že problémy vznikaly už u společnosti DEA. „Dělala projekt. Jeho cenu účelově podhodnotila, aby se dostala k zakázce. Nejdřív záměrně ztratila několik set tisíc korun, později si to bohatě kompenzovala za celé zhotovitelské dílo,“ uvedla zastupitelka.

Na základě vadného projektu pak stavební firmy přeceňovaly zakázky. Členové výboru už dřív upozornili, že například interiérové dveře v Kounicově stály přes padesát tisíc korun za kus.

Znalci nic nenašli, přišla policie

Podle šéfky kontrolního výboru jen kvůli dvěma velkým opravám bytových domů mohly vzniknout další škody ve výši 15 milionů korun. „Výbor nejdřív vyslovil jen obecné podezření. Na základě tohoto obecného závěru nebylo možné stanovit, zda vznikla městské části škoda, případně v jaké výši,“ popsala Dobešová.

Také proto zakázku domů v Kounicově ulici přezkoumali znalci z Vysokého učení technického. Pochybení ale nenašli. Kontrolní výbor přesto trval na prošetření. Radnice proto předala tři zakázky v půli srpna na prošetření policii. „To byla aktivita části kontrolního výboru. Kdybychom nedělali kontrolu, prošetřování těchto zakázek by se tak daleko neposunulo. Finální impuls vzešel od nás,“ uvedla Spilková.

Podle ní kromě starosty Vojtěcha Mencla (ODS) zbylé vedení radnice přistupovalo k vyčíslení škod pasivně. Vedení se brání, že prošetřování urychlit nešlo.

„Ve všech případech zkoumání se musí pracovat s kompletní a originální dokumentací. Nelze použít kopie, proto také nelze pracovat na několika posudcích zároveň. Z našeho pohledu rozhodně nedošlo k žádným prodlevám, navíc byly zakázky policii předloženy včas, aby mohly být prošetřeny,“ doplnila Dobešová.

Proces na dlouhé měsíce

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) za rok shromáždili obsáhlý spisový materiál čítající 20 tisíc stran a 58 svazků.

Podle policie se skupina dopustila 28 různých skutků. V soudní síni se očekává velký právní souboj. Advokáti obžalovaných totiž mohou žádat přehrávání dlouhých hodin spisového materiálu, který zahrnuje tisíce hodin policejních odposlechů, DVD a další dokumenty. Záleží, jak budou v požadavcích úspěšní u soudkyně Jaroslavy Bartošové.

Do procesu také zasáhne koronavirus. Návštěvníci musejí dodržovat preventivní opatření, včetně rozestupů a roušek. „To se paradoxně netýká účastníků řízení, včetně obžalovaných,“ uvedla mluvčí soudu Klára Belkovová.

Proces může brzdit a natahovat případná karanténa či onemocnění obžalovaných. Kromě Švachuly dosáhli všichni propuštění z vazby. Část z nich získala status spolupracujícího obviněného.

Složitá kauza se navíc rozvětvila. V postranní linii Stoky policisté obvinili dalších 26 živnostníků, představitelů stavebních firem a jednu právnickou osobu. „Nyní pokračují výslechy obviněných. Drtivá většina z nich se k té trestné činnosti doznává. Jako podpůrné důkazy je budu u soudu prezentovat,“ popsal Mezlík.

Velká část z obviněných podle něj usiluje o vyřešení mimosoudního trestního řízení takzvaným odklonem, kterým by bylo podmíněné zastavení trestního stíhání. U některých kauza pravděpodobně doputuje k soudu, ale těžko předvídat. Je to ještě na dlouhé měsíce,“ dodal státní zástupce.

Soud bude pokračovat v úterý i ve středu. Dvacítka jednání je naplánovaná až do prosince.

Reklama

Doporučované