Hlavní obsah

Kontrola v Brně: Švachulův gang mohl ovlivnit zakázky za dalších 140 milionů korun

Bývalý místostarosta Brna-středu Jiří Švachula mohl podle kontrolního výboru na Brně-středu ovlivnit další zakázky.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel , Seznam Zprávy

 

Reklama

Opoziční zastupitelé z kontrolního výboru na Brně-středu ukázali na další podezřelé projekty, které chystala skupina okolo bývalého místostarosty Jiřího Švachuly. Týkají se dvou už rozjetých zakázek na opravy bytových domů. Projekty zpracovala už vyšetřovaná firma.

Článek

Devatenáct kusů interiérových dveří, cena více než milion korun. Předražení? Šestinásobné.

K tomuto závěru došli opoziční zastupitelé z kontrolního výboru na radnici Brna-středu, kteří v uplynulých týdnech prověřovali tři zakázky za 200 milionů korun týkající se oprav bytových domů v Brně.

Předražení dveří bylo jen jednou z položek na seznamu podezřelých zakázek.

Podíleli se na nich dnes již bývalí politici hnutí ANO Jiří Švachula a Petr Liškutin, kteří spolu s dalšími sedmi lidmi čelí obvinění z ovlivňování veřejných zakázek a od března, kdy byli zatčeni po rozsáhlé policejní razii v kancelářích radnice Brno-střed, v několika brněnských firmách a bytech.

Švachulu a Liškutina policie označuje za hlavní postavy skupiny, která podle policejních dokumentů systémově manipulovala zadávání veřejných zakázek. Oba muži patřili k důležitým postavám politiky hnutí ANO v Brně a byli také sponzory hnutí, které po skandálu muselo jejich dary vrátit. Oba od razie zůstávání ve vazbě.

Opoziční zastupitelé z kontrolního výboru teď tvrdí, že Švachulovi lidé mohli ovlivnit další projekty za 140 milionů korun, které zatím ve vyšetřování kriminalistů nefigurují.

„U dvou ze tří prověřovaných a pokračujících investičních akcí je nedostatečně zpracovaný projekt pro výběr zhotovitele. Tím se mohlo vytvářet korupční prostředí,” píše se v tiskové zprávě tří členů kontrolního výboru Gabriela Kurtise (Žít Brno), Moniky Lukášové Spilkové (Piráti) a Karen Kylbergerová (nezávislá za SPD).

Potenciální uchazeči o zakázky tak neměli podle kontrolního výboru dostatečné informace a měli ztíženou účast v soutěži. „Naopak soutěžitel, který by obdržel v zadání chybějící informace, mohl svou nabídku ušít na míru. Vznikla tak situace nízkého počtu soutěžitelů a vytvořilo se tak prostředí s nedostatečnou konkurencí. Investice se mohly prodražit,“ sdělili členové kontrolního výboru.

Mohlo tak vznikat stejné korupční podhoubí stejně jako u již vyšetřovaných zakázek. „Zpracovatelem těchto dvou problematických projektů je vyšetřovaná firma. Konkrétnější být nemůžeme,” sdělil pro Seznam Zprávy Kurtis.

Kontroloři upozornili na další závažné nedostatky. U jednoho z projektů například chybí zakreslení stávajících výtahů a technické řešení nových. „Výměna pěti výtahů je tak v projektu pro výběr zhotovitele řešená pouze pěti soubornými položkami, bez návaznosti na ostatní konstrukce. Může to stavbu nekontrolovaně předražit,“ píší ve zprávě členové výboru.

Radnice největší městské části už po vypuknutí kauzy nechala prověřit rozjeté zakázky. „Ukázalo se, že jejich úplné zastavení by bylo příliš drahé. Přesto se podnikají maximální opatření, aby nemohlo dojít k dalším pochybením,” sdělil Kurtis.

S problematickou firmou radnice už v březnu po vypuknutí kauzy ukončila spolupráci.

Tajemník radnice Petr Štika řekl, že zátěž zaměstnanců úřadu po kauze je extrémní.

„Je třeba si uvědomit, že jsme museli zrušit a úplně nově vypsat několik výběrových řízení. Až na velký projekt v Nádražní ulici jsme se zavázali, že zakázky letos uskutečníme. Lidé čekají na slíbené opravy, Třeba v Kobližné ulici 15 lidé stále čekají výtah," uvedl příklad.

Kontrolní výběr ve čtvrtek doporučil, aby si městská část nechala vypracovat znalecké posudky, které jejich podezření prověří. „Výbor taky rozhodl, že se chce účastnit zadání znaleckých posudků,” uvedla jeho šéfka a členka Pirátů Monika Lukášová Spilková.

Někteří členové výboru si zároveň stěžují na jednání tajemníka úřadu Brna-středu Petra Štiky.

V e-mailu, který má redakce Seznam Zpráv k dispozici, vydal pokyn zaměstnancům úřadu a správy nemovitostí, aby jednali se členy kontrolního výboru jen jeho prostřednictvím. „Doufám, že příkaz tajemníka je pouze ojedinělým úletem a že neznamená návrat ke starým pořádkům uzavřenosti úřadu,” uvedla zastupitelka za opoziční Zelené Jasna Flamiková.

Podobně mluví Kurtis. „Není moudré, aby byla kontrolnímu výboru znemožňována komunikace se zaměstnanci,” řekl.

Štika řekl, že nařízení vydal, aby měl přehled o požadavcích členů výboru. „Jeho činnost vítám. Zatím jsem jejich zprávu neviděl. Jsou politický, ne odborný orgán. Jejich práce byla občas živelná a žádali velké množství materiálů a pomoc od úředníků. Někteří z nich byli třeba na neschopence. Proto jsem chtěl mít o požadavcích přehled, aby bylo vyřízení rychlejší," vysvětlil Štika.

Řekl, že práci kontrolního výboru upřednostnili před předáním všech dokumentů znalcům z Vysokéhé učení technického.

Štika také zdůraznil, že se úřad musí změřit na vyčíslení škod, které způsobila zločinecká skupina okolo Švachuly. „Stále také nebyl stanoven způsob, jakým byla páchána trestná činnost," řekl.

Kauzu ovlivňování veřejných zakázek na Brně-středu dál vyšetřují kriminalisté. Devět lidí včetně Švachuly a Liškutina je obviněných z účasti na organizované zločinecké skupině, sjednání výhody při zadávání veřejných zakázek a z úplatkářských trestných činů. Všem hrozí až šestnáct let vězení.

Reklama

Doporučované