Hlavní obsah

Hnutí ANO po Stoce? Navržený šéf chystá síto v příjímání nováčků

Foto: Profimedia.cz

„Nemakal jsem deset let, aby mi to někdo kazil,“ vyjádřil se nedávno šéf ANO Andrej Babiš o aktérech Stoky.

Reklama

Jihomoravské ANO, pošpiněné korupční kauzou Stoka, zvolilo nové vedení. Zrestaurování brněnské oblasti bude pozvolné, slibuje nový šéf.

Článek

Trval necelé tři hodiny, má udělat tlustou čáru za korupční kauzou Stoka. Mimořádný krajský sněm v Brně nasměroval významnou filiálku ANO do nové éry. V té staré muselo „protikorupční“ hnutí v čele se šéfem Andrejem Babišem řešit doposud největší skandál v krátkých dějinách ANO. Přímo i nepřímo jej politicky odnesla většina známých politických figur v regionu, včetně bývalého lídra a místopředsedy strany Petra Vokřála. A také více než 200 dalších straníků v Brně. Tamní oblast nové krajské vedení zrestauruje.

Redakce Seznam Zpráv shrnuje, co čtvrteční sněm ANO určil.

Lídrem „očistné“ obměny bude podle delegátů ředitel kyjovské nemocnice Lubomír Wenzl. Krajské předsednictvo jej navrhlo do čela na začátku minulého týdne. Řadoví členové volání šéfů vyslyšeli. Získal 105 hlasů jihomoravských straníků, šest bylo proti. Oficiálně jej ve funkci příští týden ještě potvrdí vedení hnutí.

Doposud neznámý politik dostane od Babiše zřejmou úlohu. Urovnat poměry v rozhádané buňce a vystavět ještě před krajskými volbami novou brněnskou oblast. Před skandálem měla na jižní Moravě zásadní vliv, i v přepočtu na členy představovala přes polovinu krajské buňky. „Nečekejte, že teď řeknu, že bude mít Brno k nějakému datu 100 nebo 150 členů. Ale nechceme to rozhodně stavět živelně 150 okamžitými přihláškami,“ naznačil Wenzl.

Staří i noví členové projdou standardní přijímací procedurou. „Každý vyplní přihlášku, odevzdá životopis, abychom viděli, co má za sebou. Můžeme se podívat na veřejné rejstříky, abychom si udělali obrázek o jeho minulosti. Samozřejmě nikdo nedokáže zajistit, že přijmeme jen lidi bez přešlapů, ale můžeme tak eliminovat riziko. Cítil bych jako osobní prohru, kdyby se mělo opakovat to, co se stalo v Brně,“ sdělil Wenzl.

Také proto střídá Taťánu Malou, krátkodobou ministryni spravedlnosti, která před dvěma lety musela odstoupit kvůli podezření z plagiátorství vysokoškolských prací. Ve čtvrtek dostala kytici za čtyřleté vedení buňky a také tiché sbohem.

Po ministerském resortu postupně pozbyla post náměstkyně hejtmana, nyní také pozice v krajském vedení i na kandidátce do podzimních voleb. Po nich už nebude ani krajskou radní. Zůstává poslankyní. „Přečetla jsem si o sobě spoustu článků, které mimochodem tvrdily, že nejsem vhodnou osobou, která by měla obnovovat brněnskou organizaci. Myslím si přesný opak, protože na očištění té organizace pracuji společně s kolegy dlouhodobě a teď jsme se konečně dostali do závěrečné fáze. Nechci ale zároveň být vnímána jako člověk, který na své funkci lpí a který tím vrhá na obnovou organizace špatné světlo,“ napsala v prohlášení pro ČTK. S jinými novináři nemluvila.

ANO a kandidátky do voleb

Celorepublikový výbor hnutí dal ve čtvrtek zelenou šesti krajským kandidátkám do voleb. I přes poslední kontroverze bude lídryní ve Středočeském kraji Jaroslava Jermanová. Také hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák bude jako lídr usilovat o další výhru. V čele jihočeské kandidátky bude vysokoškolský pedagog František Konečný, na Vysočině ANO povede do krajských voleb náměstek hejtmana Martin Kukla. Lídryní v Libereckém kraji se stala starostka České Lípy a náměstkyně hejtmana Jitka Volfová. Zbylé jedničky bude vedení ANO schvalovat na začátku července. V Plzeňském kraji dostal důvěru náměstek plzeňského primátora Roman Zarzycký.

Toliko oficiální osvětlení jejího konce. Ještě minulé pondělí ji kolegové z krajského předsednictva nominovali na post první místopředsedkyně. Ve skutečnosti ji v čele nechtěl sám šéf Babiš. Podobně jako v případě Vokřála před několik týdny jí proto nepomohl veřejným projevem důvěry. Naopak kritizoval krajské vedení, že si srůstání některých politiků s pavučinami podsvětí neohlídalo. „Problém se měl řešit už dřív. Je to chyba krajské organizace,“ řekl Babiš.

Opakovat ji nechce ani Wenzl. „Mám svou jasnou představu, Nebudu ničí loutka. Došlo k rapidní obměně krajského předsednictva. Jak jsem říkal kolegům při projevu, platí to v práci i v životě: Jsou věci, které se povedou, které se povedou méně a něco se holt nepovede vůbec,“ reagoval neurčitě na dotaz, zda má důvěru končící šéfky.

Wenzl s novými členy předsednictva dostal podporu od stovky krajských členů. Ještě před měsícem jich ale bylo v krajské buňce čtyřikrát více. Že by měli bez přispění vlivného Brna slabý mandát, se nebojí. „Mandát je podle mě naopak silnější. Je tam sice handicap směrem k té brněnské organizaci, ale jinak nás oproti předchozím volbám nezvolili jen delegáti, ale všichni členové,“ sdělil nový místopředseda a poslanec David Štolpa.

„Teď nás ale čeká velký kus práce před volbami, a to nejen předsednictvo,“ dodal Wenzl.

Spočívá v tom také tříštění odpovědnosti. Nově zvolené užší vedení totiž úplně chybí na kandidátce pro krajské volby. Do podzimního klání jde tým nestraníka a hejtmana Bohumila Šimka. Původní Top 5, kterou si prosadil původní lídr Vokřál, opustila ještě jeho pravá ruka Malá. „Příležitost musí dostat více lidí. Já v tom problém nevidím. Jsem proti kumulování funkcí,“ zdůraznil Wenzl.

Štolpa to vnímá podobně. „Předsednictvo je desetičlenné a zastupuje všechny oblastní organizace (kromě Brna, pozn. red.) Někteří oblastní předsedové jsou i na kandidátce a na volitelných místech. Chybí tam jen úzké vedení,“ doplnil poslanec.

To se tak z odpovědnosti na výsledku voleb může lehce vyvléct. Tváře letní kampaně totiž budou úplně jiné, než hnutí ještě před několika měsíci předpokládalo.

Reklama

Doporučované