Hlavní obsah

Nelpím na tom, ale právě já jsem měla obnovovat brněnské ANO, říká Malá

Foto: ČTK

Andrej Babiš a Taťána Malá - ještě když si více rozuměli - na sněmu ANO v únoru 2019.

Reklama

Jihomoravské ANO se „očišťuje“ od Stoky. Novým krajským předsedou má být ředitel kyjovské nemocnice Lubomír Wenzl. Dosavadní regionální šéfka Taťána Malá v novém vedení nefiguruje.

Článek

Hnutí ANO na jižní Moravě ve čtvrtek započalo svůj restart. Mimořádný krajský sněm si na brněnském výstavišti zvolil nové vedení. A překvapení oproti předchozím předpokladům nedopustil. Delegáti vyslali do čela Lubomíra Wenzla. Ředitel kyjovské nemocnice vede vyškovskou buňku ANO. Nového předsedu ještě musí schválit předsednictvo v čele s Andrejem Babišem.

„V každém roce nyní budou volby. Čeká nás velký kus práce, a to nejen v předsednictvu. Samozřejmě musíme řešit situaci v Brně. Bral bych jako osobní prohru, kdyby se mělo opakovat to, co se v Brně stalo,“ narážel Wenzl na zrušenou oblastní organizaci. Zanikla kvůli dopadům korupční kauzy Stoka a krajské vedení ji bude skládat znovu.

Pro Wenzlovo zvolení hlasovalo 105 členů, jen šest bylo proti. „Jsem rád, že jsem dostal silný mandát,“ sdělil. Ještě před zrušením Brna ale měla krajská buňka víc než 400 členů, jiní chyběli kvůli dovoleným. „Museli jsme jednat rychle. Je dobře, že nakonec mohli hlasovat všichni krajští členové,“ dodal nový předseda.

První místopředsedkyní se stala šéfka tišnovské buňky ANO Lenka Knechtová. Dalšími místopředsedy jsou poslanci Lenka Dražilová a David Štolpa. Dosavadní krajská šéfka Taťána Malá mezi nimi chybí.

„Přečetla jsem si o sobě spoustu článků, které mimochodem tvrdily, že nejsem vhodnou osobou, která by měla obnovovat brněnskou organizaci. Myslím si přesný opak, protože na očištění té organizace pracuji společně s kolegy dlouhodobě a teď jsme se konečně dostali do závěrečné fáze. Nechci ale zároveň být vnímána jako člověk, který na své funkci lpí a který tím vrhá na obnovou organizace špatné světlo,“ okomentovala Malá pro ČTK. S jinými novináři mluvit nechtěla.

Sněm také schválil pozměněnou kandidátku do podzimních krajských voleb. Hejtmanovi Bohumilu Šimkovi bude krýt záda dosavadní krajský radní pro zdravotnictví Milan Vojta. Trojkou se stal krajský zastupitel Jan Nečas, čtyřkou místostarostka Vyškova Karin Šulcová.

Na páté místo se dostal další hejtmanův náměstek Petr Hýbler, který na kandidátce původně figuroval na těžko volitelné pozici ve druhé desítce. „Atmosféra byla velmi napjatá, teď se to uklidnilo. Nezbývá než napnout síly a pracovat,“ řekl hejtman.

Bývalá ministryně spravedlnosti Malá musela pryč také z kandidátky do voleb. Vedení hnutí totiž rozhodlo, že poslanci nemají kumulovat funkce a neusilovat o krajské posty. Výjimka platí jen pro lídrky kandidátek.

Nové krajské předsednictvo dostalo od šéfa Babiše zřejmý úkol. Má protikorupční hnutí v regionu odstřihnout od úplatkářské kauzy Stoka. Namočilo se do ní hned několik vlivných politiků v kraji. „Musíme se definitivně očistit od historie,“ řekl už před čtrnácti dny v kongresovém centru Quality Hotelu Andrej Babiš.

Také proto následné předsednictvo ANO zrušilo celou brněnskou oblast. O legitimaci přišlo přes 200 lidí ve dvacítce místních organizací.

Obnovené krajské vedení má znovu přijímat brněnské členy. „Jak to budeme dělat, zatím nedokážu říct. Je to o jednání krajského předsednictva i vedení strany,“ sdělila Knechtová.

Je však jasné, že mezi staronovými členy brněnské oblasti budou chybět třeba někteří zastupitelé města.

V hnutí skončili místopředseda a bývalý brněnský primátor Petr Vokřál, jeho bývalý investiční náměstek Richard Mrázek, syn druhého muže ANO Jiří Faltýnek nebo bývalý šéf na Brně-středu Pavel Dvořák. Jejich jména v kauze figurují, přestože je policie neobvinila.

Někteří z nich měli velmi blízko k hlavnímu aktérovi úplatkářské aféry na Brně-středu Jiřímu Švachulovi. Bývalý místostarosta centrální městské části podle policie vedl organizovanou skupinu. Měli ovlivnit zakázky na opravy městských bytových domů za téměř půl miliardy korun. V kauze je obžalovaných jedenáct lidí a dvě firmy. Švachulovi hrozí až šestnáct let vězení. Soud začne v září.

Reklama

Související témata:

Doporučované