Hlavní obsah

Začínal v garáži. Dnes dodává rampy pro postižené do celého světa

Foto: Profimedia.cz

EY Podnikatel roku Zlínského kraje Antonín Machala. Jeho firma Altech se zabývá výrobou zařízení pro bezbariérový přístup.

Reklama

EY Podnikatelem roku 2019 se ve Zlínském kraji stal Antonín Machala. Založil firmu Altech, která pomáhá lidem s omezenou hybností ke kvalitnějšímu životu. Dnes je předním evropským výrobcem schodolezů, schodišťových plošin, stropních zvedacích systémů a dalších zařízení, která pomáhají svým uživatelům překonávat jejich handicap.

Článek

Svou firmu založil Antonín Machala v garáži rodinného domu. Bývalý vývojář Letu Kunovice začal vyrábět plošiny, rampy a sedačky pro osoby se zdravotním postižením. Díky němu dnes mohou handicapovaní lidé překonávat schodiště.

Jeho zboží se vyváží do celého světa, vyráběl například plošiny pro olympiádu v Soči, vybavil radnici v Curychu, univerzitu v Oxfordu, ale i katakomby v Jeruzalémě. Právě v Izraeli, Jižní Americe či USA má firma své hlavní odběratele.

Za svou pomoc handicapovaným dostal před třemi lety Machala i stříbrnou pamětní medaili Senátu.

Dnes se stal Machala také EY Podnikatelem roku 2019 Zlínského kraje. „Uspět v takové prestižní soutěži je pro mě i můj tým velké uznání a motivace do další práce. Letos začínáme 29. rok existence, neustále rosteme a investujeme do růstu produktivity a technologií. Naším cílem je efektivní a dobře fungující firma,“ řekl po vyhlášení Machala.

Nezávislá porota v čele s loňskou vítězkou soutěže Radkou Prokopovou ze společnosti Alca plast ocenila hlavně Machalovu odvahu, s níž se po revoluci pustil do podnikání, jeho cílevědomost, otevřenost inovacím a také jeho filantropické aktivity.

„Mám radost, že se porota rozhodla krajským titulem ocenit podnikatele, jenž svým podnikáním pomáhá handicapovaným. Posláním soutěže je ukazovat veřejnosti vynikající osobní příklady na poli podnikání, které mohou být vzorem pro mladé, začínající podnikatele,“ říká Magdalena Souček, vedoucí partnerka EY v České republice a v části regionu střední a jihovýchodní Evropy.

Machala je tak dalším postupujícím do celorepublikového finále. To se uskuteční už 3. března.

Reklama

Doporučované