Hlavní obsah

Začínáme se podobat Rusku. Útočí se na elity, inteligence je podřízena mase, říká novinářka Procházková

Rozhovor s novinářkou Petrou Procházkovou.Video: Renata Kalenská, Seznam Zprávy

 

Reklama

Cítím tady velkou neúctu k elitám, pražská kavárna - to je posměšek, který vymysleli na Hradě, říká novinářka Petra Procházková. Proč se stále více podobáme Rusku?

Článek

„Děsí mě tendence, kterou si pamatuji z Ruska z poloviny 90. let minulého století, mělo to podobný průběh. Po rozpadu SSSR nastala euforie ze svobody. Do vlády se dostali inteligentní lidé, po čase však nastala dehonestace elit. U nás je za to zodpovědný pan prezident Zeman, který neustále opakuje, že novináři jsou pitomci. Cítím tady velkou neúctu k elitám,“ tvrdí novinářka Petra Procházková a dodává, že podle jejího názoru se lidé u nás stejně jako tehdy v Rusku začali vracet k tomu, že inteligence je podřízena mase, která má vždycky pravdu.

Procházková nedávno vzbudila velký ohlas, když kritizovala na svém Facebooku návrhy na zavedení referenda v České republice. Na sociální síť napsala, že nesouhlasí s tím, aby nevzdělanci a hlupáci rozhodovali o zásadních otázkách země.

V rozhovoru došlo i na její dlouholetou zkušenost s Ruskem, kde řadu let působila jako novinářka. Prezident Zeman podle ní otevírá prostor pro ruského prezidenta a jeho vliv na evropské dění. „Putin usiluje o rozdrobení evropského postupu. Zeman často vyslovuje úplně nesmyslné názory. Rusko uznává sílu a velikost. Zeman je pro Putina klínem. Rozšíří ten prostor, kudy Putin může do Evropské unie vniknout,“ tvrdí v rozhovoru.

Proč je referendum nebezpečné? Bude Vladimir Putin znovu zvolen ruským prezidentem? A v čem se podobáme Rusku? Podívejte se na rozhovor v úvodním videu.

Reklama

Doporučované