Hlavní obsah

Žádná lítost. Dvaadvacetiletý vrah dostal trest smrti, postřílel věřící v kostele

Za vraždu černošských věřících byl ve Spojených státech udělen první trest smrti z nenávisti.Video: Jaroslav Brousil

 

Reklama

Dylann Roof zabil v roce 2015 devět černošských věřících přímo v kostele. Dvanáct federálních porotců se shodlo na všech osmnácti bodech pro udělení trestu smrti.

Článek

Dvaadvacetiletý Dylann Roof je podle amerického ministerstva spravedlnosti prvním člověkem, který dostal na federální úrovní trest smrti za zločin z nenávisti. O jeho vině bylo rozhodnuto už v prosinci. Nyní se porotci rozhodovali mezi doživotním vězením a trestem smrti.

„Ve své výpovědi pro FBI jsem řekl, že jsem to musel udělat a samozřejmě to není tak úplně pravda. Neměl jsem dělat nic," řekl Roof při své závěrečné řeči u federálního soudu.

Zároveň ale uvedl, že toho, co udělal nelituje. To v soudní síni rozpoutalo dvouhodinovou vášnivou debatu. Jeho nedostatek lítosti byl jedním z hlavních důvodů, proč se porota jasně rozhodla pro nejvyšší možný trest.

Dylan Roof přišel 17. června 2015 do kostela metodistů v Charlestonu v Jižní Karolíně, kde strávil zhruba tři čtvrtě hodiny. Ve chvíli, kdy se věřící modlili, začal střílet. Vypálil celkem 75 nábojů.

Mezi devíti černošskými oběťmi masakru byl mimo jiné pastor. Kostel si Roof už před útokem několikrát obhlédl. Zabíjením černochů chtěl podle svých slov dosáhnout návratu segregace či rozpoutat rasovou válku.

U soudu byl jako jeden z důkazů předložen i Roofův deník, který si psal ve vězení, ani v něm však neprojevoval k obětem útoku žádnou lítost.

„Není mi to líto. Nemám žádné slzy pro nevinné lidi, které jsem zabil,” píše v něm. Žádné emoce neprojevil ani ve chvíli, kdy porota řekla verdikt.

„Jedná se o velmi prázdné vítězství, protože moje sestra je stále pryč. Přál bych si, aby ji tento výrok mohl přivést zpět. Ale může to být aspoň zpráva pro ty, kteří se cítí tak, jak teď já, že tato komunita nebude podobné útoky tolerovat," uvedl jeden z pozůstalých.

Reklama

Doporučované