Hlavní obsah

Žádné zlo neroste do nebe. Babišova opozice komentuje volby na Slovensku

Foto: Profimedia.cz

Igor Matovič oslavuje vítězství ve slovenských volbách.

Reklama

Vítězi voleb na Slovensku Igoru Matovičovi gratuloval český prezident i premiér Andrej Babiš.

Článek

Výsledky voleb na Slovensku, jejichž vítězem se po 14 letech nestala strana Směr-SD a které znamenají konec éry dlouholetého lídra Roberta Fica, komentuje i česká politická scéna.

Premiér Andrej Babiš a prezident republiky Miloš Zeman slovenskému vítězi pogratulovali a Babiš řekl, že se těší na spolupráci s nastupující slovenskou garniturou.

Na Twitteru pak napsal, že Matovič a jeho hnutí měli skvělou předvolební kampaň, díky níž dokázali získat obrovskou důvěru lidí. „Se Slovenskem máme vynikající vztahy a já se moc těším na spolupráci bilaterálně, ve V4 i v EU,“ uvedl předseda české vlády.

Představitelé českých opozičních stran pak mluví v souvislosti s výsledky sobotních slovenských parlamentních voleb především o změně.

Podle předsedy ODS Petra Fialy vítězství hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) Igora Matoviče ukázalo, že změna je možná. Šéf STANu Vít Rakušan ČTK napsal, že Slováci hlasovali pro změnu a sousedům gratuluje k odstavení vládní strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) Roberta Fica.

„Úspěch opozičních sil na Slovensku ukazuje, že změna je možná. Věřím, že nová vláda povede Slovensko správným směrem,“ uvedl na Twitteru.

Místopředseda ODS Alexandr Vondra považuje Matovičovo vítězství za impozantní. „Výsledek ukazuje za prvé přirozenou touhu Slováků skoncovat s mafií a oligarchizací politiky. Za druhé přináší poznání, jak je v dnešní politice důležitá srozumitelná a razantní volební kampaň. A za třetí dává Ficův konec naději i nám – že žádná dominance není věčná, ani ta Babišova u nás,“ napsal Vondra svůj názor na výsledek voleb ČTK.

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka na stejné sociální síti uvedl, že výsledek dává naději na změnu. „Jestli dokážou představitelé opozice definitivně vymést korupci a klientelismus, zda nastaví efektivní právní stát, to bude záležet na nich a na schopnosti se rozumně dohodnout a umět najít dobrý kompromis. Ať se to podaří,“ napsal.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová na Twitteru napsala, že žádné zlo neroste do nebe. „A Slováci ve volbách učinili rázný krok, aby se ho zbavili, k čemuž jim gratuluju. Přeji Igoru Matovičovi, ať se mu podaří sestavit úspěšnou vládu, která nedovolí, aby neshody vynesly zpátky k moci mafiány a posilnily fašisty,“ uvedla.

Vít Rakušan ze STANu pak agentuře ČTK napsal, že Slovákům gratuluje k odstavení Fica a Směru. „Jen sliboval nesmyslné, šířil strach z migrantů, zatímco si on a jeho blízcí privatizovali stát. Slováci hlasovali pro změnu a nárůst volební účasti jim můžeme závidět,“ uvedl.

Matovič uspěl spolu s mnoha nezávislými osobnostmi, jejichž názorové spektrum je hodně široké, dodal Rakušan. „Bude jistě náročné udržet klub v mnoha sněmovních bitvách celistvý. Přeji Slovensku, aby nedostalo populistickou vládu, která u nás doma zabíjí sny o lepší budoucnosti. Držím jim pěsti,“ uvedl.

Místopředseda vládní ČSSD a šéf zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Ondřej Veselý pogratuloval Matovičovi. „Úctyhodný výkon, který jen ukazuje, jak moc si lidé na Slovensku přáli změnu. Slovenskému Směru bych popřál, aby pro ně dění těchto dnů bylo cennou lekcí a příležitostí ke katarzi a zamyšlení,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Doporučované