Hlavní obsah

Záhada: Kdo řekl Zemanovi, že Vrbětice mají dvě vyšetřovací verze?

Foto: Jiří Ovčáček, mluvčí prezidenta

Prezident Miloš Zeman v neděli zpochybnil roli ruských agentů při výbuchu ve Vrběticích.

Reklama

Hrad nechce říct, z jakých zdrojů prezident čerpal informace, že výbuch nemusejí mít na svědomí ruští rozvědčíci. Od vyšetřovatelů, BIS ani nejvyššího státního zástupce je nedostal.

Článek

Miloš Zeman týden mlčel k odhalení ruských agentů, kteří jsou podle policie důvodně podezřelí z výbuchu muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku. Zemřeli při něm dva lidé.

V neděli pak v televizi Prima uvedl, že si vzal čas na důkladné prostudování kauzy a že kromě vyšetřovací verze spojené s Ruskem existuje ještě jedna, kterou hlava státu podala jako zcela rovnocennou: že dělostřelecká munice explodovala kvůli neodborné manipulaci.

Den poté však premiér Andrej Babiš i vicepremiér Jan Hamáček s rozporu s prezidentem jednoznačně potvrdili, že všechny poznatky vyšetřování vedou k pachatelům z Ruska – rozvědčíkům ruské tajné služby. Žádná jiná možnost podle představitelů vlády není.

Zůstává tedy nevysvětlená otázka: Od koho dostal prezident informaci, že verze s Rusy jako strůjci výbuchu není jediná?

Prezident měl analýzy

Miloš Zeman v neděli doslova prohlásil: „Setkal jsem se mimo jiné s policejním prezidentem, nechal jsem si zpracovat celou řadu analýz a dnes před vás předstupuji jako člověk, který se domnívá, že má dostatek informací, abych se k celé záležitosti mohl vyjádřit s chladným rozumem a bez jakékoli hysterie.“

Hlava státu má ze zákona nárok na neveřejné zprávy od Bezpečnostní informační služby. Na základě informací od policie a kontrarozvědky Miloše Zemana už předminulý týden o závěrech vyšetřování zpravili premiér Babiš a ministr vnitra Hamáček, než vše oznámili na mimořádném večerním brífinku.

Babiš i Hamáček i tehdy bez zaváhání mluvili výlučně o tom, že podle všech poznatků z vyšetřování mají výbuch na svědomí Rusové. Už tehdy se dalo předpokládat, že si za informacemi stojí, protože věděli, že tím odstartovali obrovský mezinárodní skandál.

A podle informací Seznam Zpráv potvrzených z více zdrojů ani BIS ani vyšetřovatelé z Národní centrály proti organizovanému zločinu na Hrad nedoručili žádnou zprávu či analýzu, ze které by mohl prezident vyčíst, že výbuch mohl být dílem nějakého selhání personálu skladu.

Ostatně i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman před týdnem po jednání vlády hovořil o jediné vyšetřovací verzi spojené s útokem ruské rozvědky, která chtěla zabránit bulharskému obchodníkovi, aby ve Vrběticích nakoupil munici a pak ji vyvezl na Ukrajinu či do Sýrie.

„Nezlobte se, ale k tomu, co jsem řekl minulý týden, nemám důvod cokoliv dovysvětlovat a cokoliv dalšího říkat. Vedeme vyšetřování, to je prioritní, nic jiného,“ reagoval nyní nejvyšší žalobce Zeman na otázku, jestli existuje ještě nějaká další vyšetřovací verze, o níž mluvil prezident.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček na dotaz, odkud Zeman čerpal informace o dvou verzích výbuchu, nejprve uvedl: „K důvěrným informacím mají přístup zákonní adresáti, mezi něž se neřadím.“ Jenže Seznam Zprávy se neptaly na utajované informace - ostatně byl to prezident, kdo dvě vyšetřovací hypotézy zmínil veřejně v neděli v projevu na Primě.

„Pan prezident celý týden, jak veřejně uvedl, věnoval důkladnému seznamování se s podklady,“ reagoval pak mluvčí Ovčáček opět jen neurčitě na opakovaný dotaz.

Co řekl šéf policie?

Prezident v projevu výslovně zmínil policejního prezidenta Jana Švejdara.

S nejvyšším představitelem policie se setkal minulé úterý. Hrad po setkání nevydal žádnou zprávu, co konkrétně oba muži v souvislosti s Vrběticemi řešili. Seznam Zprávy žádaly policejního prezidenta Švejdara – napřímo i přes mluvčí –, aby potvrdil či popřel, že to byl on, kdo Zemanovi řekl o dvou vyšetřovacích verzích. Odpověď ale nepřišla.

Mluvčí policejního prezídia Kateřina Rendlová pouze řekla, že Švejdar nebude obsah schůzky komentovat.

Foto: Hrad.cz

Se šéfem policie Janem Švejdarem se prezident Miloš Zeman setkal minulé úterý. Téma schůzky: Vrbětice. A to je vše, co o hovoru víme.

Zdroj z policejního prezídia, který má o jednání na Hradě dobré informace, řekl, že Švejdar nechce veřejně popírat Zemanova slova.

„Bohužel policejní prezident nemůže vést veřejnou konfrontaci s hlavou státu. Samozřejmě že je jen jedna vyšetřovací verze a vyšetřování není na začátku, ale nemůžeme komentovat nějaká politická prohlášení,“ uvedl zdroj z policie.

Neexistuje důkaz, že by Zeman informace o vyšetřování explozí schválně překroutil. Nebo si je dokonce vymyslel. Každopádně nedělního zpochybnění role ruských agentů se okamžitě chytla ruská provládní média – hned začala zdůrazňovat, že ani podle českého prezidenta nejsou závěry vyšetřování zcela jasné.

Že by za vrbětickým útokem stáli jeho agenti, označuje Rusko za absurdní obvinění.

Reklama

Související témata:

Doporučované