Hlavní obsah

Nová zjištění v kauze Vrbětice. Kdy vyšetřovatelé narazili na ruskou stopu?

Alexander Miškin a Anatolij Čepiga –⁠ pravá jména ruských agentů, kteří podle policie způsobili výbuch ve Vrběticích v roce 2014.

Reklama

To, že za výbuchy ve Vrběticích nejspíš stojí ruští agenti, zjistili vyšetřovatelé nejpozději loni na podzim. V té době přišel Miloš Zeman s kritikou ředitele BIS a pak požadoval tajné informace o ruských rozvědčících v Česku.

Článek

Jedna z dosud nevysvětlených okolností výbuchů v muničním a zbrojním skladu ve Vrběticích na Zlínsku zní: jak dlouho policisté a české tajné služby sledují ruskou stopu? Tedy to, že za výbuchy stojí ruští agenti –⁠ a to titíž, kteří v roce 2018 otrávili v Anglii bývalého rozvědčíka Sergeje Skripala a jeho dceru?

V kauze se totiž od explozí v roce 2014 roky nic zvláštního nedělo, policisté se neměli čeho chytit, protože areál byl po výbuších rozmetaný a jejich příčina nebyla známa.

Podle zjištění Seznam Zpráv ověřených z několika zdrojů, zlom ve vyšetřování přišel loni na podzim, kdy detektivové prokazatelně spojili výbuch a smrt dvou zaměstnanců skladu s agenty ruské vojenské rozvědky Alexanderem Miškinem a Anatolijem Čepigou.

Podle informací Seznam Zpráv právě v podzimních měsících 2020, stalo se tak v říjnu či listopadu, policisté po delší době opět rozjeli výslechy hlavních svědků výbuchu. Už tehdy se většina otázek vyšetřovatelů točila kolem Miškina a Čepigy, kteří se těsně před výbuchem skladu firmy Imex Group pohybovali v Česku s falešnými pasy.

A podle zdrojů redakce bylo znát, že vyšetřovatelé už jejich pravou totožnost znají.

I podle advokáta zbrojařské firmy Imex Group Radka Ondruše policisté loni na podzim jakoby ožili. „Mohu za společnost potvrdit, že zaznamenala nový zájem Národní centrály proti organizovanému zločinu o tuto problematiku. Projevilo se to novými úkony vůči společnosti a jejím zaměstnancům – míněny jsou nové výslechy a vyžadování podkladů,“ uvedl Ondruš.

Tehdy však podle advokáta Ondruše od policistů při výsleších nezaznělo, že Miškin s Čepigou jsou ve skutečnosti elitními důstojníky rozvědky GRU. Policisté si to nechali pro sebe, stejně jako fakt, že oba agenty začali kriminalisté považovat za hlavní podezřelé.

Na podzim se to rozjelo

Pravou totožnost Miškina s Čepigou zná svět až od roku 2018, kdy novináři a britské úřady poprvé zveřejnily, kdo podle vyšetřování stojí za útokem na Skripala a jeho dceru novičokem ve městě Salisbury. Objevily se také přesvědčivé důkazy, že oba muži nebyli turisté, za které se vydávali, ale že jde o operativce jednotky GRU vycvičené pro násilné akce.

Ve vrbětickém případu se Miškin s Čepigou vydávali za obchodníky se zbraněmi, kteří mají zájem o nákup munice. Českým vyšetřovatelům po nich zůstaly kopie falešných pasů z Moldavska a Tádžikistánu.

Česká policie ani státní zastupitelství dosud neupřesnily, kdy kriminalisté zjistili, že Skripalovi atentátníci a údajní obchodníci s moldavským, respektive tádžickým pasem jsou stejné osoby. „To vyplývá trošku z logického sledu událostí. Nemohli jsme je spojovat se Salisbury dřív než v roce 2018. To znamená zhruba v tom období,“ odpověděl už minulý týden na dotazy novinářů nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

To, že nové kolo výslechů a sbírání důkazů ve vrbětické kauze začalo loni na podzim, má jednu zajímavou časovou shodu.

Miloš Zeman právě loni v říjnu nejprve v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes prohlásil, že má „materiál“, který se týká ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelky. Mělo se jednat o soubor údajných Koudelkových manažerských chyb při řízení tajné služby.

Miloš Zeman BIS dlouhodobě kritizuje, o příslušnících kontrarozvědky mluví jako o „čučkařích“, kteří nedokáží odhalit žádnou pořádnou kauzu a prosazuje, aby vláda Koudelkovi, mimochodem znalci Ruska a jeho výzvědných aktivit, letos neprodloužila funkční období.

Úkoly pro BIS

O měsíc později pak Miloš Zeman zaúkoloval BIS, ať mu předá citlivé informace o ruských zpravodajcích v Česku.

Jeden z úkolů, jak vyplynulo z detailů žádosti, které zveřejnil Český rozhlas, například zněl: „Zabezpečte informace a poskytněte mi zprávu, kteří konkrétní ruští zpravodajští důstojníci působí v Česku, kteří Češi spolupracují s ruskými zpravodajci, jaké informace jim předávají a jak spolupráce vypadá.“

Jako hlava státu má ze zákona nárok na informace o tajných službách, přesto podle bezpečnostních expertů i poslanců kontrolujících činnosti BIS byl tento loňský požadavek spíše za hranou. Kdyby požadovaná data unikla, byli by v ohrožení operace BIS i někteří její příslušníci.

BIS proto informace odmítla Hradu předat, což jako správný postup stvrdili i poslanci.

Zda Miloš Zeman mohl už v této době vědět, že hlavními podezřelými z vrbětických výbuchů jsou dva ruští agenti, není jisté. V nedělním televizním projevu řekl, že informace má týden. To by znamenalo, že je dostal předminulou sobotu –⁠ nedlouho před tím, než na mimořádné večerní tiskové konferenci vystoupil premiér Andrej Babiš a stručně popsal závěry vrbětického vyšetřování.

Prezident Zeman v neděli zpochybnil závěry vyšetřování, o nichž mluvili právě na mimořádném briefingu premiér Babiš a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Prezident řekl, že vina Miškina s Čepigou není jistá. Druhou policejní verzí podle Zemana je, že došlo k nějaké chybě při manipulaci s municí ze strany personálu skladu.

Ministr vnitra Hamáček ale v pondělí prohlásil, že policie pracuje jen s jednou verzí. A ta říká, že pachateli jsou Rusové.

Reklama

Doporučované