Hlavní obsah

Hamáček: Kdyby byl ministrem Petříček, situaci okolo Vrbětic bychom nezvládli

Foto: Seznam Zprávy

Hostem Marie Bastlové byl vicepremiér Jan Hamáček.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Prezident Miloš Zeman neměl podle vicepremiéra Jana Hamáčka svůj včerejší projev k vrbětické kauze dobře připravený a byla chyba ho narychlo pronášet.

Navíc podle něj není pravda, že policie pracuje se dvěma vyšetřovacími verzemi. Od roku 2018 je totiž verze už jen jedna. Ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček to řekl v dnešním rozhovoru pro podcast Ptám se já.

„Do doby, než se objevily ve veřejném prostoru fotografie těch dvou podezřelých v souvislosti s útokem na agenta Skripala, tak bylo možné pracovat s více verzemi. Když se ukázalo, že ve spisu jsou fotky lidí, kteří byli takto identifikováni, tak bylo jasné, že vyšetřování je třeba posunout. Takže se dá asi říci, že tato verze je aktuální od roku 2018,“ řekl v Ptám se já vicepremiér Jan Hamáček s tím, že o dvou verzích vyšetřování on ani premiér nemluvili.

Stejnou věc pak sdělil v pondělí večer v Lánech premiér Andrej Babiš prezidentovi Zemanovi. „Teď je jenom jedna vyšetřovací verze, a to je samozřejmě podle indicií a podle toho, co jsme dostali od policie, útok ruských agentů,“ řekl Babiš.

„Chceme ukázat jasně občanům ČR, že se vláda nezbláznila, pracovali jsme se solidními informacemi. Nevím, kde vznikla verze o druhé verzi, od nás to prezident nemá. Myslím, že ani od pana policejního prezidenta nebo od BIS,“ dodal Hamáček.

Šéf ČSSD se dostal i ke své cestě do Moskvy, která měla sloužit jako zástěrka pro nenápadné povolání českého velvyslance do Prahy, prezident totiž Hamáčkovu verzi nepotvrdil.

„Vím, jak to bylo, vědí to všechny naše služby, řekli jsme to poslancům. Ta cesta sehrála nějakou roli, nemohu jít do detailů. Neříkám, že to byl geniální nápad, vznikla situace, kdy bylo třeba odůvodnit návrat našeho velvyslance. Snad věříte, že jsem se nedopouštěl pokusu o velezradu,“ řekl v Ptám se já vicepremiér Jan Hamáček.

Dodnes naopak Hamáček trvá na tom, že bylo vhodné těsně před vypuknutím vrbětické kauzy měnit ministra zahraničí, tedy odvolat z postu jeho stranického kolegu Tomáše Petříčka.

„Kdyby seděl na ministerstvu Tomáš Petříček, tak bychom to nezvládli, za tím si stojím. Ta výměna byla k lepšímu,“ řekl vicepremiér Jan Hamáček. Co by na tom nezvládl? „To nebudu dál komentovat,“ dodal Hamáček.

Hamáček také v podcastu Ptám se já odmítl, že by sociální demokraté chtěli vyvolat vládní krizi kvůli v pátek zveřejněné závěrečné zprávě Evropské komise, která potvrdila střet zájmů Andreje Babiše. Ještě před dvěma roky přitom představitelé ČSSD tvrdili, že takové potvrzení by pro ně byl důvod zvážit společné vládnutí s hnutím ANO.

„Nejčistší je republiku teď dál nedestabilizovat. Myslím, že vláda zvládla za poslední měsíce celkem slušné věci,“ uvedl v rozhovoru.

Je podle vicepremiéra Jana Hamáčka prezident Miloš Zeman ještě schopen plnohodnotně zvládat svoji funkci? Hájil ve svém vystoupení k vrbětické kauze zájmy České republiky nebo Ruska? A proč sociální demokraté otočili a i přes potvrzený střet zájmů Andreje Babiše zůstanou ve vládě?

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu nebo ve své oblíbené podcastové aplikaci.

Ptám se já

Podcast Marie Bastlové. Rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované