Hlavní obsah

Záhada smrti Johánka z Pomuku: Utopil se, nebo ho umučil samotný král?

Záhady Josefa Klímy: Byla mučednická smrt ve vodě zastíracím manévrem, jak skrýt, že byl Jan Nepomucký utlučen k smrti během výslechu?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Jan Nepomucký, patrně nejslavnější český svatý. Jeho socha zdobí tisíce míst v Evropě. Až donedávna se mělo za to, že se utopil, když ho na rozkaz krále svrhli z Karlova mostu. Teprve nyní se ukazuje, že ho pravděpodobně zavraždil samotný Václav IV.

Článek

Jan Nepomucký byl úředníkem pražského arcibiskupa Jana z Jenštejna. Jenže pražský arcibiskup se dostal do sporu s králem Václavem IV. o moc, o majetek.

Když se 20. března 1393 král a arcibiskupem sejdou, aby se dohodli, opilý Václav se dohodnout nechce a zaútočí na jiného arcibiskupova podřízeného. Janovi z Jenštejna se podaří zázračně uniknout. Zuřivý král nechá zajmout čtyři arcibiskupovy úředníky a převézt je na Staroměstskou rychtu.

Při mučení mají čtyři arcibiskupovi zástupci prozradit další plány svého nadřízeného. Mučení je osobně přítomen opilý král. Jenže v průběhu výslechů podivně vystřízliví. Ten den ho radikálně změní. Zatímco dosud se snaží konat svou vlastní politiku, od sporu s Janem z Jenštejna sebou až do konce života nechal smýkat událostmi.

Zatímco tři z vyslýchaných jsou potichu propuštěni pod podmínkou, že o dění na rychtě nepromluví, Johánka z Pomuku král odsuzuje k trestu smrti zavázáním do pytle a svržením do Vltavy. Stal se z rozsudku smrti zastírací manévr, kryjící vraždu?

Spisovatel Antonín Polách dává do souvislosti zranění zjištěná antropologickým výzkumem ostatků týmem profesora Vlčka a pravidla středověké tortury. Mohl by si někdo jiný dovolit utlouct vyslýchaného k smrti, když král ještě očekával odpovědi na otázky mučeného? Jaké další indicie naznačují, že Václav IV. byl vrah, který v návalu opileckého vzteku dalece překročil své královské pravomoci?

Podrobnosti v úvodní reportáži. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každou neděli od 20:00.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované