Hlavní obsah

Záhadná Tabbyina hvězda začala znovu pohasínat. Pořád se neví proč

Tabbyina hvězda začala znovu pohasínat.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Prach, roj komet, či mimozemšťané? Vědci se snaží zjistit, co se děje se záhadnou hvězdou.

Článek

Nejspíš nejzáhadnější hvězda v galaxii, známá jako Tabbyina hvězda, začala znovu pohasínat. Žlutobílý trpaslík ze souhvězdí Labutě je od naší planety vzdálený zhruba 1300 světelných let. V příštích týdnech jej ale čeká další podrobné pozorování. Vědci se snaží zjistit, co může stát za záhadným nepravidelným pohasínáním.

Poprvé byla hvězda objevena už v roce 1890, teprve v letech 2009 až 2013 ale začala více zajímat světové observatoře. A to kvůli své specifické vlastnosti.

TWITTER: „Tabbyina hvězda se právě ztmavuje!" 

Hvězda je pojmenována po astronomce Tabhetě Boyajianové, která v roce 2015 sepsala studii zkoumající mimořádně neobvyklou světelnou křivku hvězdy s označením KIC 8462852. Boyajianová zjistila, že jas hvězdy se snižuje a zvyšuje v nepravidelných intervalech. Podle astronomky hvězda ztratila až 22 procent svého jasu, než se později navrátila k původnímu stavu.

Svítí a pak tmavne

Po přezkoumání starších záznamů došli v roce 2016 vědci k závěru, že mezi lety 1890 a 1989 hvězda ztmavla o 14 procent. V minulém měsíci pak zaznamenali další proces náhlého vyhasínání, který se však v pátek výrazně zrychlil.

Podle profesora Jasona Wrighta z univerzity Penn State je zapotřebí pomoc observatoří po celém světě, aby byla hvězda podrobena neustálému pozorování.

Tabbyina hvězda.

Na to, co způsobuje nepravidelnou změnu jasu Tabbyiny hvězdy, se zatím vědcům nepodařilo přijít. Jednou z teorií je, že kolem hvězdy může být velký oblak prachu a vesmírných těles, která mohou při pozorování působit jako ztmavovací filtr. Jinou teorií je přítomnost roje komet či nepravidelný zásah planet v jejím okolí.

Vědci otevřeli také teorii mimozemské megastruktury, která se může nacházet kolem hvězdy a sát její energii. I když se tato teorie může zdát inspirována hollywoodskými sci-fi filmy, má mezi astronomy svou terminologii. Je známá jako Dysonova sféra a je pojmenována po britském vědci Freemanu Dysonovi. Ten v šedesátých letech předpovídal, že se jiné civilizace snaží tímto způsobem ovládat různé světy.

Reklama

Související témata:

Doporučované