Hlavní obsah

Potvrzeno: Záhadný virus se přenáší mezi lidmi. V Evropě může být během okamžiku

Foto: Profimedia

Čína přes víkend potvrdila 139 nových případů zápalu plic způsobených novým a dosud málo prozkoumaným druhem koronaviru.

Reklama

Novým a zatím neprozkoumaným koronavirem se nakazilo už 217 lidí. Nakažené hlásí i Peking, odkud létá pravidelná linka do Prahy.

Článek

Globální hrozba se nejspíš zrodila na malém tržišti s mořskými plody a dalšími živočichy ve střední Číně.

Ještě minulý týden zprávy o novém koronaviru hovořily jen o několika nemocných. Během víkendu se ale počet pacientů ztrojnásobil a nakažené hlásí také Peking. Virus se objevil i u turistů z Číny na letištích v Jižní Koreji nebo Japonsku. Tři lidé nemoci podlehli.

Čínské úřady podle agentury AFP potvrdily, že virus je přenosný z člověka na člověka.

Podle epidemiologa Rastislava Maďara je potenciální riziko velké a zpozornět by měly i státy, které jsou od zdroje nákazy na míle daleko.

„Koronaviry z epidemiologického hlediska pečlivě sledujeme, protože společně s ptačí chřipkou představují největší potenciál pro případný vznik globální pandemie,” řekl pro Seznam Zprávy epidemiolog.

Koronaviry pochází ze zvířecí říše a po kontaktu s člověkem jsou schopny změnit se na formu, která se poté už nezávisle na zvířatech šíří lidskou populací.

Přes netopýry

„Oba viry už v minulosti ukázaly, že dokážou způsobit skutečně velké epidemie, které se rozšíří na různé kontinenty. Nový koronavirus pochází podle všeho od netopýrů,” míní Maďar.

Na tržišti, jež je označováno jako zdroj nákazy, sice dominují plody moře, ale prodávají se tam i jiné druhy zvířat, právě včetně netopýrů, kteří jsou hlavním přírodním rezervoárem koronavirů.

Nákaza mohla přejít z netopýra na prodejce a od něj na jeho zákazníky, od nich na rodinné příslušníky a další okolí. Dnes už koronavirus dávno překonal hranice čínského kantonu, kde k první nákaze došlo.

„Drtivá většina ze stovek pacientů jsou lidé, kteří mají nějaký vztah k původnímu tržišti a k městu Wu-chan. Ale už jsou první náznaky, že je virus schopný šířit se i v rámci lidské populace. Samozřejmě největší riziko je pro rodinné příslušníky a pro zdravotníky ošetřující postižené. Tak to bylo i u relativně nedávné epidemie SARS, které byla okolo roku 2003,” popisuje epidemiolog.

Podle Rastislava Maďara se nyní musí zjistit, zda se nákaza přenáší vzdušnou cestou a jaká je její inkubační doba. Pacienty je třeba držet v izolaci. Boj proti podobné nákaze ale není snadný. Do karantény je třeba dostat všechny osoby, které s nemocnými přišly do kontaktu.

Ve hře jsou i globálně nastavené mechanismy – každá země má svůj protipandemický plán. Jeho součástí jsou rovněž termokamery na letištích, které monitorují pasažéry vystupující z letadel. Pokud je u některého zaznamenána zvýšená tělesná teplota, podrobí se kontrole a může jít do izolace.

Pražské Letiště Václava Havla zatím ale žádný takový krok v plánu nemá. Pokyn by musel přijít od hygieniků. „V souvislosti s šířením koronaviru v Číně na pražském letišti zatím žádná opatření přijata nebyla,” potvrdil pro Seznam Zprávy mluvčí Roman Pacvoň.

1700 nemocných

Přijetí bezpečnostních opatření ale může být vzhledem k současnému vývoji pouze otázkou času.

„Virus se teoreticky může rozšířit po celém světě. Koronavirus má tu vlastnost, že je schopen putovat v organismu člověka, a jeho šíření je otázkou náhody. SARS také vznikl v Číně, na venkově. Nemocného ošetřoval lékař, který následně cestoval do Hongkongu a dalších destinací, poté se nákaza rozšířila až do Kanady,” připomněl odborník.

Žádná očkování proti rychle se šířícímu viru neexistují. Pacienty je ale možné léčit antivirotiky.

Trpět mohou běžnými nemocemi, jako je nachlazení, ale také smrtícími chorobami, jako je už zmiňované dýchací onemocnění SARS či MERS. Experti se domnívají, že nový virus není tak smrtící jako SARS, zároveň ale upozorňují, že se o jeho původu zatím ví jen velmi málo.

Podle vědců z britského Centra pro analýzu globálních infekčních nemocí při Královské univerzitě v Londýně je navíc rozšíření infekce nejspíš mnohem rozsáhlejší, než je dosud známo. Na základě propočtů pravděpodobnosti odhadují, že skutečný počet nemocných je nyní už více než 1700.

Reklama

Související témata:

Doporučované