Hlavní obsah

Záhadný virus napadl další lidi, experti se bojí epidemie

Foto: Profimedia.cz

Záchranáři převážejí nakaženého člověka do nemocnice v čínském Wu-chanu.

Reklama

aktualizováno •

Čína v neděli oznámila, že evidovala 17 nových případů napadení novým neznámým druhem koronaviru. Ten lidem zatím způsobuje nejčastěji zápal plic, píše agentura Reuters. Podle nové studie Imperial College London byl navíc počet případů nakažených koronavirem silně podceněn, jen do 12. ledna se pravděpodobně nakazilo 1723 lidí.

Článek

Zdravotníci se obávají, že by se virus mohl významně rozšířit v souvislosti s oslavami lunárního Nového roku příští týden, kdy se vydají na cesty stovky milionů čínských občanů. Čínský Nový rok letos připadá na 25. leden.

Tři z nakažených jsou ve vážném stavu, uvedly zdravotnické úřady v 6,5milionovém Wu-chanu. Dosud bylo v Číně evidováno 62 případů této nákazy a dva lidé zemřeli, přičemž onemocněli pouze lidé ve městě Wu-chan v centrální Číně, uvedla agentura Reuters.

Poslední obětí se ve středu stal devětašedesátiletý muž ve městě Wu-chan. Muž onemocněl 31. prosince a o pět dní později se jeho stav zhoršil – dostal těžký zánět srdečního svalu, selhávaly mu ledviny a vážně postiženy byly i další orgány.

U sedmnácti nových pacientů se příznaky onemocnění, jako jsou například horečka či kašel, začaly objevovat před 13. lednem.

Podle nejnovější studie Imperial London College se do druhého lednového týdne mohlo nakazit přes 1700 lidí.

„Případy nákazy mimo Čínu nám dělají starosti. Na základě leteckých a populačních dat jsme spočítali, že je možná nakažen 1 z 574 lidí ve Wu-chanu, kteří mohli vycestovat za hranice před tím, než navštívili lékaře. V tom případě by bylo jen ve Wu-chanu infikovaných přes 1700 lidí,“ řekl pro CNN vědec Neil Ferguson z londýnského výzkumu.

„Je zde mnoho neznámých, škála se pohybuje mezi 190 až 4000 případy nakažených. Rozpětí dokazuje, že nemůžeme vyloučit přenos z člověka na člověka.“

Americké úřady v pátek oznámily, že na třech letištích v zemi budou kontrolovat všechny cestující, kteří z Wu-chanu přiletí. Podobná opatření zavedlo i více než deset asijských zemí, včetně Indonésie či Filipín, kde úřady kontrolují i přístavy.

Koronaviry mohou způsobit běžné nemoci, jako je nachlazení, ale také smrtící choroby jako SARS či MERS. Podle čínských úřadů virus šířící se ve městě Wu-chan může u některých pacientů vést k velmi závažnému onemocnění.

Experti se podle Reuters domnívají, že nový virus není tak smrtící jako SARS, zároveň ale upozorňují, že se o jeho původu ví velmi málo a není zcela jasné, zda se přenáší z člověka na člověka. V Thajsku byly evidovány dva případy nákazy, zatímco v Japonsku jeden. Vždy šlo o osoby, které žily či cestovaly ve Wu-chanu.

Čína za manipulaci s divokými zvířaty i jejich konzumaci už jednou draze zaplatila. Epidemie SARS se od listopadu 2002 do července 2003 rozšířila do 37 zemí, nakazila přes osm tisíc lidí a zabila jich 774. Koronavirus, který způsobuje SARS, byl zjištěn u divokých koček žijících v částech jižní Číny, kde epidemie vypukla poprvé.

Reklama

Související témata:

Doporučované