Hlavní obsah

Záhadný čínský virus? V Česku by byl rizikový i pro několik milionů lidí

Kvůli koronaviru z Číny mimořádně zasedá Světová zdravotnická organizace.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Koronavirus dál řádí v Číně. Nakažených je už přes 544 a 17 lidí zemřelo. Podle propočtu vědců z britského Centra pro analýzu globálních infekčních nemocí by ale mohl být skutečný počet nemocných až několikanásobně vyšší. Kvůli rychlému šíření nákazy dnes mimořádně zasedá Světová zdravotnická organizace.

Článek

Nový virus je podle odborníků mutace několika virů dohromady. Je podobný plicnímu viru SARS, který v roce 2002 způsobil smrt více než 700 lidí. Podle čínského centra pro kontrolu nemocí navíc mutuje dál a přizpůsobuje se. Jeho projevy jsou podobné běžnému nachlazení nebo chřipce, takže laik nemá šanci rozpoznat vážnost situace. Lékaři ho poprvé zaznamenali na lidech, kteří navštívili čínské město Wu-chan. Nákaza se rozšířila z trhu s mořskými plody. Od té doby se nakažení pacienti objevili v USA, Japonsku, Jižní Koreji, Thajsku nebo na Tchaj-wanu.

Světová zdravotnická organizace už v minulém týdnu zveřejnila na Twitteru varování, jak snížit riziko nákazy virem. Lidé by měli dbát na osobní hygienu, snažit se vyhnout kontaktu s nachlazenými lidmi, dostatečně tepelně upravovat maso a vejce a vyhýbat se kontaktu s divokými nebo farmářskými zvířaty. Přibývá také letišť, která měří teplotu lidem přilétajícím z Číny. Ode dneška pasažéry kontroluje i londýnské letiště Heathrow. Kontroly se zpřísnily už minulý týden ve Spojených státech, Indii a Hongkongu. Letiště Václava Havla v Praze zatím žádné speciální opatření nepřijalo.

Riziko nákazy zákeřným koronavirem jsme probrali s epidemiologem Rastislavem Maďarem:

Jsou na místě tak silné obavy, které teď nejen v Číně zaznívají? Podle některých expertů se totiž virus projevuje jako horší verze chřipky, tak v čem je tak nebezpečný?

Je nebezpečný potenciálně. Je schopný způsobit velmi závažnou, až smrtelnou infekci dolních dýchacích cest a poměrně rychle se rozšířit po světě, a když si vezmeme, jakou část populace v rozvojových, ale i ve vyspělých zemích tvoří ta ohrožená riziková skupina starších, chronicky nemocných a imunitně oslabených, tak je to obrovská část populace. U nás na tak malém území jako Česká republika je to několik milionů osob. Pořád platí, že nebezpečnější je aktuální sezonní chřipkový virus, nicméně zejména pokud by se oba dva potkaly u jednoho pacienta, tak to může dopadnout zle i u někoho, kdo není starší a chronicky nemocný člověk.

Před čím lékaři také varují, je to, že se virus přizpůsobuje a mutuje, a kvůli tomu je těžké zabránit šíření epidemie. Jak se v takových případech většinou postupuje? Jak co nejdříve najít účinný lék?

Ten náš nový nepřítel, nový koronavirus, je ještě poměrně neznámý. V podstatě ta epidemie běží v nějakém rozsahu čtyři až šest týdnů, takže mnoho věcí odvozujeme od míry zkušeností s epidemiemi způsobenými betakoronaviry jako byly MERS a zejména SARS. A u SARSu bylo možné aplikovat léčebně antivirotické léky, zejména na podstatě inhibitoru proteázy, a my doufáme, že by ty léky byly účinné i nového koronaviru. Samozřejmě jiná věc by nastala, pokud by virus nějak zásadně v budoucnu zmutoval.

Jak velké je riziko, že se virus může dostat třeba i do České republiky? Je vhodné už v tuto chvíli zavádět nějaká opatření nebo o nich alespoň přemýšlet?

Některé české úřady a kolegové vycházejí z toho, že to riziko u nás není až tak velké, protože my nemáme přímé lety z České republiky do Wu-chanu. Nicméně já bych viděl jako riziko i tu první mezinárodní přestupní stanici, protože nejvíc mezinárodních letů z Wu-chanu směřuje do Bangkoku, kde se nachází každý den několik českých cestovatelů, takže tam určité riziko vidím. Myslím si, že teď ještě zavádět nějaká speciální opatření nemusíme, nicméně po konci čínského lunárního nového roku se může situace změnit velmi rychle. To je už za pár týdnů.

Reklama

Související témata:

Doporučované