Hlavní obsah

Záhady Josefa Klímy: Pokuta za rychlost skončila potyčkou. A spor o pozemky

Záhady Josefa Klímy: A glosa filozofa a vysokoškolského učitele Daniela Kroupy.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Další díl pořadu, který připravuje tým novinářů kolem Josefa Klímy. Příběhy podvodů, neetického jednání, pohnuté lidské osudy i dosud neznámé okolnosti historických událostí.

Článek

Když pražský advokát JUDr. Miloš Profous vyjížděl loni 20. prosince po deváté hodině z Prahy na Hradec Králové, netušil, jaké neuvěřitelné setkání s dopravní policií mu osud nachystal. „Předjela mě řada daleko rychlejších aut, ale přesto až další, neoznačené, rozsvítilo policejní signál, kterým mi naznačovalo, abych jel za ním. Na parkovišti u KFC mi dali dýchnout s negativním výsledkem a oznámili mi, že jsem překročil rychlost.“ Miloš Profous odmítl podepsat policejní záznam. Pak se stalo ale něco nečekaného. Došlo k potyčce mezi ním a policistou. Celý incident nahlásil. Jak dopadlo šetření? Příběh zrekonstruoval Josef Klíma.

Druhá reportáž pojednává o historickém sporu, kdo vlastní lukrativní pozemky na kraji Českých Budějovic. Zastupitelé města před několika dny řešili, jestli se pokusí získat zpět pozemky, které město koupilo už téměř před pěti sty lety. Stalo se tak skoro přesně rok poté, co jsme na případ upozornili v reportáži pořadu Záhady Josefa Klímy. V průběhu téměř poloviny tisíciletí se totiž na to, kdo pozemky vlastní, tak nějak zapomnělo. Stamilionový majetek tak stát zřejmě neprávem vydal církvi. Vedení si po našem upozornění, v minulých měsících, nechalo vypracovat oponentní posudek na právnické fakultě v Plzni. Ta došla k opačnému závěru. Pokusit se pozemky v hodnotě stovek milionů korun vymoci prý nemá smysl. Opozice s tímto závěrem nesouhlasí. Natáčel Jaroslav Mareš.

Součástí pořadu jsou tradičně i glosy. Tentokrát své zamyšlení připojil filozof a vysokoškolský učitel Daniel Kroupa. Ve svém zamyšlení rozvíjí úvahu, když některý z politiků hlásá, že rychle zatočí s korupcí, většinou to skončí fiaskem.

Záhady Josefa Klímy vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 20:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované