Hlavní obsah

Záhady Josefa Klímy: Zmlátili mentálně postiženou a tyfová epidemie na Valašsku

Záhady Josefa Klímy z 23. 4. 2020: Zmlátili mentálně postiženou. Kdo zastaví agresivitu bezdomovců v centru Olomouce? Epidemie, karanténa a strach. Nákaza připomněla Valašsku tyfovou ránu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Další díl pořadu, který připravuje tým novinářů kolem Josefa Klímy. Příběhy podvodů, neetického jednání, pohnuté lidské osudy i dosud neznámé okolnosti historických událostí.

Článek

„Já to neviděla celé, až když se jí její tatínek zastal, ale ten chlap řádil, že ho těžko zvládlo i osm policistů, kteří přijeli. Kdoví, čím byl nadopovaný,“ popisuje Magda Chytilová nedávný incident, při kterém v samém historickém centru Olomouce jeden z bezdomovců zmlátil mentálně postiženou dívku, jež venčila pejska. Všichni místní se shodují, že se vzrůstající agresivitou bezdomovců trpí. A proč problém nemůže vyřešit radnice? Celý případ zmapoval Josef Klíma.

Valašským Meziříčím prošlo v posledních desítkách let hned několik hromadných nákaz. První a nejznámější pohroma přišla na začátku roku 1954, kdy se tyfem nakazily téměř tři stovky lidí. Tyfová epidemie ale nebyla poslední, která město zasáhla. Jak místní na epidemie vzpomínají a jaká svědectví uchovaly archivy? Natáčel Jaroslav Mareš.

Součástí pořadu Záhady Josefa Klímy je tradičně i glosa. Tentokrát zamyšlení od Jiřího Padevěta. Dle jeho názoru má epidemie drobné pozitivum. Ostře nasvěcuje společnost a ukazuje, kdo je kdo.

Záhady Josefa Klímy vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 21:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované