Hlavní obsah

Zahájení bez roušek nebylo podle Vojtěcha ideální, festival ale chválí

Foto: Profimedia.cz

Adam Vojtěch je na návštěvě filmového festivalu v Karlových Varech od pátku do neděle.

Reklama

Ministr zdravotnictví je přesvědčen, že na karlovarském filmovém festivalu se dostatečně dbá na ochranu před nákazou covidem. Páteční uvolněné zahájení bylo podle něj výjimečné.

Článek

Jedním ze známých lidí, kteří se zúčastnili pátečního zahájení karlovarského filmového festivalu a ocitli se na fotografiích z akce bez ochrany dýchacích cest, byl také ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Vojtěch s manželkou přitom byli jedni z mála, kteří po většinu slavnostního zahájení měli nasazený respirátor. Odložili ho až během konzumace v předsálí.

„Úvodní akce možná nebyla úplně ideální. Je pravda, že s rouškou jsem v té řadě osobností byl jenom já s manželkou a ještě s pár lidmi,“ řekl Vojtěch v neděli na dotaz Seznam Zpráv.

Při následných filmových projekcích se však podle ministra už protiepidemická pravidla zodpovědně dodržovala.

„Byl jsem na dvou filmech, ve velkém sále i v menším, a opatření byla celkem dodržována. Mrzí mě, že to na festival vrhá stín, ale lidé jsou tu obecně zodpovědní, mám pocit, že tu ta opatření fungují,“ uvedl Vojtěch během návštěvy festivalového očkovacího centra.

Podle ministra jsou organizátoři zodpovědní, opatření před festivalem průběžně konzultovali s vedením karlovarské nemocnice. Vojtěch vyzvedl hlavně festivalové pásky, které označují bezinfekčnost návštěvníků na základě provedených testů, proběhlé nemoci či dokončeného očkování.

„Myslím, že by organizátoři festivalu zasloužili spíš pochvalu. Kdyby takto byly všechny hromadné akce organizovány, tak by to bylo ideální,“ dodal ministr.

Na to, že účastníci zahajovacího ceremoniálu v Karlových Varech neměli na ústech předepsanou ochranu, upozornil v sobotu epidemiolog Rastislav Maďar a média. Kromě herců a dalších známých osobností se bez roušky na akci pohyboval například i ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Karlovarská krajská hygiena už oznámila, že nedodržování opatření na této akci prověřuje.

Vojtěch si v neděli prohlédl centrum, které na festivalu naočkovalo desítky zájemců. Hodně zájemců se podle lékařské ředitelky karlovarské nemocnice Dagmar Uhlíkové, která centrum zaštiťuje, rezervuje na později, očkují se lidé z celé republiky a všeho věku. Festival nabízí i testování. Za dva dny se na festivalu testovalo 3000 zájemců, nikdo nebyl pozitivní.

Reklama

Doporučované