Hlavní obsah

Africký twitter a Ukrajina: Nejdříve řešil rasismus, pak západní pokrytectví

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Také afričtí uživatelé twitteru sledují válku na Ukrajině. Část z nich sice vyjadřuje podporu válkou postižené zemi, řada se ale soustředí na rasismus a sdílí obsah zaměřený proti Západu.

Článek

Pohled Afričanů na Rusko v souvislosti s válkou na Ukrajině je od jejího začátku rozmanitý. Někteří vyjadřují solidaritu s Ukrajinou, jiní podporují ruského prezidenta Vladimira Putina a poukazují na dvojí metr ze strany Západu. Různé pohledy jsou pak dobře patrné na sociálních sítích. Tématu se v nově zveřejněné studii rozhodli věnovat odborníci z amerického think tanku Brookings.

Na začátku války tak na africkém twitteru rezonovalo téma rasismu na Ukrajině vůči africkým studentům prchajícím ze země. Závěry expertů Mary Blankenshipové z Univerzity v Nevadě a Aloysiuse Uche Ordu z organizace African Growth Initiative uvádí, že v prvních dvou týdnech ruské invaze vzniklo na twitteru na toto téma 178 tisíc příspěvků. Jednotliví uživatelé z Afriky v nich prosazovali názor, že Ukrajinci a Evropané jsou rasisté. Někteří dokonce volili ostřejší pohled a obvinili Evropskou unii, že Ukrajině nařídila, aby africké studenty nenechala utéct ze země.

Twitterem se podle výzkumníků dále šířila témata, které odborníci shrnuli jako protizápadní rétoriku. Padaly tak názory, že zatímco se svět věnuje Ukrajině, historicky se na jiné konflikty zapomínalo – především v Africe a na Blízkém východě. Extrémnější názory označily EU a USA za „ekonomické bandity“ a poukazovaly na tvrzení, že oproti Evropě nemá Rusko historii otroctví a kolonialismu. Šířily se také názory, že kdyby bývalo NATO vyslyšelo bezpečnostní obavy Ruska, ke konfliktu by nedošlo.

Přes 105 tisíc tweetů se snažilo od dění na Ukrajině přenést pozornost k jiným tématům, krizi ignorovat, odmítnout či mluvit o pokrytectví. I v rámci těchto příspěvků uživatelé twitteru odkazovali na opomíjené konflikty v jiných částech světa (Jemen, Sýrie, Etiopie), či zdůrazňovali nutnost více se soustředit na vnitrostátní problémy (Nigérie).

S postupujícími měsíci se pohled africké společnosti na válku na twitteru mění. Příspěvků poukazujících na rasismus na začátku června ubylo (17 tisíc), téma protizápadně laděných příspěvků zůstává nadále aktuální (122 tisíc). V některých z nich uživatelé připouští, že ospravedlňování invaze ze strany Ruska sice může být součástí propagandy, dodávají ale, že propaganda není cizí ani západním médiím například při popisování situace v Etiopii, Libyi a Afghánistánu.

Jako důležitou součást příspěvků zmiňují autoři studie emotikony a hashtagy. Příspěvky týkající se rasismu vůči studentům tak například často obsahovaly hashtagy #africansinukraine (Afričané na Ukrajině), #racisteu (rasistická EU) a #blacklivesmatter (Na černých životech záleží). V souvislosti s protizápadním postojem byly běžné hashtagy #istandwithputin (Stojím za Putinem), #istandwithrussia (Stojím za Ruskem), #hypocrisy (pokrytectví) a #abolishnato (Zrušte NATO).

Zda jsou tyto příspěvky přímo dílem ruských trollů nebo jen odráží názor místních, kteří mohou být vystaveni ruské propagandě, ale výzkumníci nespecifikují. Upozorňují nicméně na skutečnost, že ve dvou prvních týdnech války došlo k největšímu přírůstku nově založených profilů, které tyto tweety publikovaly nebo retweetovaly.

Jejich množství bylo až o 190 procent vyšší oproti průměrnému přírůstku profilů ve stejném měsíci v předešlém roce. Velký počet nových uživatelů se na sociální síť přidal 24. února, v den samotné invaze, ukazují data.

V souvislosti se zveřejněnými protizápadními příspěvky se nejvíce sdílely články prokremelského média Russia Today. To má po celém kontinentu rozsáhlou síť působnosti.

Výzkumný tým se zaměřil na analýzu přes 2, 5 milionu tweetů v období od 14. února do 9. června. Vybírány byly profily s polohou v Africe.

Reklama

Doporučované