Hlavní obsah

AI viní Izrael z praktikování apartheidu vůči Palestincům

Foto: Phil Pasquini, Shutterstock.com

Momentka z protestu před izraelským velvyslanectvím v USA z 23. ledna 2022. Lidé sem přinesli transparenty hovořící o apartheidu a etnických čistkách.

Reklama

Organizace Amnesty International ve své zprávě argumentuje 55letou okupací palestinského území, na němž Palestinci chtějí mít vlastní stát. Izrael se proti tomu důrazně ohradil s tím, že zpráva je mylná, zaujatá a antisemitská.

Článek

Lidskoprávní organizace Amnesty International (AI) v čerstvě zveřejněné zprávě (externí odkaz zde) obvinila Izrael z mezinárodního zločinu apartheidu. Organizace argumentuje 55letou okupací palestinského území, na němž Palestinci chtějí mít vlastní stát. Dalším důvodem tohoto označení je izraelská politika vůči vlastní menšině občanů arabského původu.

„Izraelské úřady se musí zodpovídat ze spáchání zločinu apartheidu na Palestincích,“ píše se v reportu, který podrobně rozebírá, jak Izrael prosazuje „systém útlaku a nadvlády proti palestinskému lidu a má ve všech ohledech kontrolu nad jeho právy“.

„Naše zpráva odhaluje skutečný rozsah izraelského apartheidu. Ať už žijí v Gaze, východním Jeruzalémě či zbytku Západního břehu Jordánu, nebo v Izraeli samotném, s Palestinci je zacházeno jako s podřadnou rasovou skupinou a jsou systematicky připravováni o svá práva,“ uvedla Agnès Callamardová, generální tajemnice Amnesty International. „Zjistili jsme, že krutá izraelská politika segregace, vyvlastňování a vyloučení na všech územích pod jeho kontrolou se jednoznačně rovná apartheidu. Mezinárodní společenství má povinnost jednat.“

Izrael se vůči této interpretaci ohradil už v předvečer publikování zprávy. Označil ji za mylnou, zaujatou a antisemitskou.

Už v minulosti označovaly tamní politické špičky podobné útoky za zaujaté. Tentokrát zaujal ministr zahraničí Jair Lapid rozhodnější stanovisko. Jak informovala agentura AP, řekl, že bude bránit Izrael před označováním slovem apartheid v mezinárodních institucích. AI je podle Lapida „jenom další radikální organizace, která opakuje propagandu, aniž si náležitě prověří skutečnost, a opakuje tytéž lži, jaké sdílí teroristické organizace“.

„Izrael není dokonalý, ale jsme demokracie dodržující mezinárodní zákon a otevřená kritice, země se svobodným tiskem a nezávislým soudním systémem,“ uvedl izraelský ministr zahraničí v prohlášení.

Jeho úřad na oplátku obvinil AI, že ve své zprávě „Izraeli upírá právo existovat jako stát židovského národa“. „Extremistický slovník a vytržení z historického kontextu mají Izrael démonizovat a přilít olej do ohně antisemitismu,“ uvádí se v prohlášení Lapidova úřadu.

Podobně Izrael kritizují také organizace Human Rights Watch nebo izraelská organizace ochránců lidských práv B’Tselem.

Tyto skupiny ani AI Izrael nesrovnávají s Jihoafrickou republikou, kde byl systém apartheidu založený na nadvládě bělochů nad černochy a na rasové segregaci. K popisu situace v Izraeli používají dikci Římského statutu Mezinárodního trestního soudu (ICC). V něm je apartheid definován jako institucionalizovaný režim systematického útlaku a nadvlády jednou rasou nad jinou.

Izrael se podle těchto kritických organizací snaží svou politikou zajistit většinu židovského obyvatelstva na co největším území a systematicky při tom upírá základní práva Palestincům. Izrael tvrdí, že se pouze snaží zajistit přežití a bezpečnost jedinému židovskému státu světa.

ICC už začal vyšetřovat potenciální válečné zločiny Izraele a palestinských radikálních skupin, ale Izrael, který nepatří mezi signatáře statutu ICC, považuje soud za zaujatý.

Reklama

Doporučované