Hlavní obsah

Letecké údery Húthíe nezastavily, USA plánují dlouhodobou operaci

Foto: Mohammed al-wafi, Shutterstock.com

Jemenští bojovníci.

Reklama

V reakci na pokračující útoky jemenských rebelů v Rudém moři připravují Spojené státy plán dlouhodobé vojenské operace. Podle listu The Washington Post ale panuje mezi některými představiteli obava z rozhoření širšího konfliktu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Spojené státy připravují dlouhodobě udržitelnou vojenskou operaci zaměřenou na jemenské povstalce. Napsal to s odvoláním na své zdroje z americké administrativy deník The Washington Post (WP).

Ani deset dní pravidelných leteckých úderů proti Húthíjům totiž nezastavilo útoky rebelů podporovaných Íránem proti námořnímu obchodu v Rudém moři. Velení povstalců naopak dává najevo, že hodlá v úderech pokračovat.

Časově neomezená operace v Rudém moři by ovšem mohla podle představitelů citovaných americkým listem zmařit těžce vybojované diplomatické úspěchy, jejichž cílem je ukončit krvavou válku v Jemenu. Mohla by také ve svém důsledku ještě zhoršit již tak neutěšenou humanitární situaci v nejchudší zemi arabského světa.

Stejně tak podle nich hrozí, že by se Washington nechal zatáhnout do dalšího konfliktu na Blízkém východě, kde americká armáda již několikrát ztroskotala.

Administrativa sice neočekává, že by se operace protáhla na roky, jako tomu bylo u předchozích válek v Iráku, Afghánistánu nebo v Sýrii, současně ale není podle představitelů možné odhadnout, kdy se povede její cíle splnit.

Kdo jsou Húthíové

  • Húthíové, nebo také Ansar Alláh (Zastánci Alláha), jsou náboženští obrozenci usazení v severním Jemenu.
  • Húthíové vyznávají šíitský islám, který je příbuzný s tím, jenž se praktikuje v Íránu.
  • Jako jedna z válčících stran v dlouholetém konfliktu ovládli hlavní město Saná'a a většinu severu země, kde žije asi 70 procent obyvatel Jemenu. Na územích, která ovládají, zlikvidovali opozici, lidskoprávní organizace je viní z věznění aktivistů a novinářů. OSN pak z válečných zločinů a využívání dětských vojáků.
  • V roce 2000, během druhé palestinské intifády, pronesl vůdce skupiny heslo, které dosud Húthíové skandují na svých demonstracích: „Bůh je velký, smrt Americe, smrt Izraeli, proklínejte Židy, vítězství islámu.“
Foto: BBC/Sana`a Center for Strategic Studies/Congress Research Service, Seznam Zprávy

Rozdělený Jemen.

Húthíjští povstalci ovládají velkou část západního Jemenu včetně většiny jemenského pobřeží Rudého moře. Od listopadu provedli desítky útoků na komerční plavidla na této klíčové námořní obchodní trase včetně Adenského zálivu. Tvrdí, že údery jsou reakcí na válku Izraele v Pásmu Gazy a podporu, kterou některé země poskytují izraelské vládě.

Húthíové nicméně zasahují i nákladní lodě bez jakékoli vazby na Izrael. Přes Rudé moře putuje asi 15 procent světové lodní dopravy, a útoky tak způsobily mimo jiné problémy s dodávkami a nárůst cen. Útoky doléhají podle deníku The Wall Street Journal především na Evropu, neboť je v jejich důsledku narušena klíčová dopravní spojnice s Asií.

Snaha oslabit dodávky z Íránu

Sám americký prezident Joe Biden minulý týden připustil, že dosavadní údery zatím nedokázaly odradit vůdce Húthíů od pokračování útoků. „Jestli se ptáte, zda (údery) fungují, zda Húthíe zastavily, tak ne. Zda budou pokračovat, ano,“ reagoval na dotaz novináře o efektivitě útoků.

Také mluvčí Bílého domu pro národní bezpečnost John Kirby řekl, že útoky proti Húthíům „budou pokračovat tak dlouho, jak bude třeba“, aniž by o nich Bílý dům pokaždé informoval předem.

Strategie Washingtonu má podle představitelů citovaných WP spočívat ve snaze oslabit vojenské schopnosti povstalců natolik, aby omezil jejich schopnost útočit na lodní dopravu v Rudém moři, nebo přinejmenším poskytnout dostatečné odstrašení, aby lodní společnosti mohly obnovit dopravu v regionu.

Následky útoků jemenských rebelů

„Nesnažíme se porazit Húthíe. Nechceme ani invazi do Jemenu,“ uvedl diplomat, který se situací zabývá. „Cílem je hlavně snížit jejich schopnost provádět tento druh útoků do budoucna, což zahrnuje zasažení infrastruktury, která tento druh útoků umožňuje, a zaměření se na jejich schopnosti na vyšší úrovni.“

Součástí plánu tak má být i snaha amerických námořních sil při zachycení dodávek zbraní z Íránu, který s povstalci úzce spolupracuje.

Húthíové, kteří v posledních letech ovládají velkou část Jemenu, mají podporu Teheránu dlouhodobě. Západní představitelé íránskému režimu připisují zodpovědnost i za nynější ostřelování narušující provoz na významné námořní trase, napsal server Politico.

Reklama

Doporučované