Hlavní obsah

Americkou leteckou dopravu vyřadil jediný člověk mazáním souborů

Foto: Miguel Sanz; Unsplash.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Technickou závadu, jež minulý týden zavinila chaos na amerických letištích, způsobil pracovník při neúmyslném smazání souborů v systému. Výpadek se dotkl milionů cestujících a 11 tisíc letů bylo zrušeno.

Článek

Americký letecký provoz minulý týden ve středu paralyzovala závada na systému, jež piloty varuje před možnými riziky. Federální letecký úřad (FAA) teď ve čtvrtek informoval, že důvodem výpadku byla chyba pracovníka, který „neúmyslně smazal soubory“ v systému, zvaném Notice to Air Missions (NOTAM). Již dříve Bílý dům uvedl, že případ nejeví žádné známky kybernetického útoku.

Závada vyřadila na několik hodin z provozu americké letectví a zasáhla cestovní plány milionů cestujících. Více než 11 tisíc letů bylo zpožděno a nejméně 1300 zrušeno.

Piloti totiž nemohou bez kontroly potenciálních nebezpečí vzletět. Zákonodárci již přislíbili, že se budou případem zabývat.

S problémy se potýkala letadla, která směřovala do USA, opačným směrem i ta, která přes americké území jen přelétávala.

FAA dodal, že chybu nadále vyšetřuje. Technici už systém opravili a FAA „podnikla kroky k větší odolnosti systému NOTAM“, uvádí se v prohlášení. Vládní agentura již dříve přičítala výpadek „poškozenému souboru v databázi“.

Podrobněji o dopadech výpadku systému

Americké úřady na čas zastavily veškeré domácí odlety kvůli závadě na systému, který varuje piloty před různými riziky. Podle Bílého domu nejsou důkazy o kybernetickém útoku.

Analytici upozorňovali, že výpadek odhalil, jak je největší světová ekonomika závislá na letecké dopravě a jak je letecká doprava závislá na zastaralém počítačovém systému, popsala agentura ČTK. Potíže v USA měly kaskádovitý dopad, na zpoždění upozornila také evropská letiště.

Minulý týden skupina washingtonských zákonodárců napsala FAA dopis, v němž uvedla, že výpadek je „zcela nepřijatelný“, a požadovala informace o tom, jak se mu v budoucnu podaří vyhnout.

Reklama

Související témata:

Doporučované