Hlavní obsah

Americký armádní letoun V-22 Osprey se zřítil do oceánu

Foto: U.S. Pacific Fleet, Flickr.com, CC BY-NC 2.0

Ilustrační obrázek.

Reklama

Podle japonské pobřežní stráže se u ostrova Jakušima na jihozápadě Japonska ve středu zřítilo americké vojenské letadlo Osprey s osmi lidmi na palubě, píše agentura Kjódó.

Článek

Japonská televizní stanice NHK uvedla, že se letoun snažil přistát na letišti Jakušima. Dodala, že levý motor letadla hořel, informuje BBC.

Pobřežní stráž obdržela tísňové volání o havárii kolem 14:45. Podle japonského ministerstva obrany zmizel Osprey z radarů kolem 14:40. „Byla vyslána hlídková plavidla a letadla k prohledání oblasti,“ uvedl mluvčí pobřežní stráže.

Japonští představitelé později podle agentury Kjódó uvedli, že poblíž místa nehody byly nalezeny trosky stroje a jedna osoba bez známek života. Informace o osudu zbylých členů posádky zatím nejsou k dispozici. Mluvčí amerických sil v regionu sdělil, že o incidentu stále shromažďují informace, píše Reuters.

Podle letištního úřadu Jakušima se Osprey mohl zřítit v oblasti vzdálené asi dva až čtyři kilometry od letiště. Místní hasiči poté uvedli, že u ostrova Jakušima byly spatřeny předměty vypadající jako součásti letadla.

Letouny Osprey, které jsou schopny vzlétat a přistávat jako vrtulník, jinak ale létají stejně jako letadla, se podle Kjódó už několikrát zřítily v Japonsku i v zahraničí.

V roce 2016 havaroval u Okinawy letoun MV-22, model používaný americkou námořní pěchotou. K haváriím došlo také v Austrálii v roce 2017 a letos v srpnu, přičemž pokaždé zahynuli tři členové posádky.

Reklama

Doporučované