Hlavní obsah

Americký Kongres o krok blíž k odvrácení rozpočtové krize

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Louis Velazquez; Unsplash.com

Americký Kongres. Ilustrační foto.

Reklama

V americkém Kongresu došlo k dohodě ohledně horní hranice federálních výdajů, oznámil republikánský předseda Sněmovny reprezentantů Mike Johnson. Podle něj je to nejpříznivější rozpočtová dohoda za poslední dekádu.

Článek

Nejvyšší představitelé amerického Kongresu se v neděli dohodli na horní hranici federálních výdajů, a přiblížili se tak celkové dohodě, která zabrání hrozícímu přečerpání rozpočtu státních institucí. Dohodnutá horní hranice je 1,6 bilionu dolarů (36 bilionů korun). Podle agentury Reuters to oznámil republikánský předseda Sněmovny reprezentantů Mike Johnson.

Celková částka zahrnuje 886 miliard dolarů (téměř 20 bilionů korun) na obranu a 704 miliard dolarů (15,9 bilionu korun) na výdaje mimo obranu, uvedl Johnson v dopise adresovaném zákonodárcům.

V dopise poslancům Johnson zdůraznil, že oproti předchozím plánům bylo dosaženo významných škrtů ve výdajích. „Představuje to nejpříznivější rozpočtovou dohodu, jaké republikáni dosáhli za posledních deset let,“ píše Johnson. Na částce se dohodl s vůdcem demokratické většiny v americkém Senátu Chuckem Schumerem. Dalším krokem bude jednání ve výborech, píše agentura APA.

Obě komory parlamentu dosáhly předběžné dohody již v polovině listopadu, ale tehdy hrozbu takzvaného shutdownu jen oddálily do 19. ledna. Bez nové dohody nebudou mít po tomto datu vládní složky prostředky na plnohodnotný chod úřadů.

„Dohoda odráží úroveň financování, kterou jsem vyjednal s oběma stranami a podepsal jako zákon loni na jaře. Odmítá hluboké škrty v programech, na které se těžce pracující rodiny spoléhají, a poskytuje cestu ke schválení celoročních zákonů o financování, které přinášejí výhody pro Američany a neobsahují žádné extrémní politiky,“ uvedl americký prezident Joe Biden.

Reklama

Související témata:

Doporučované