Hlavní obsah

Americký milionář hledá elixír mládí. Do těla si vpravil synovu plazmu

Foto: Bryan Johnson/Instagram

Bryan Johnson a jeho syn Talmage.

Reklama

Americký podnikatel chce, aby jeho tělo opět připomínalo tělo osmnáctiletého mladíka. Do experimentů, které ho ročně vyjdou v přepočtu bezmála na 50 milionů korun, nově zapojil i svého syna a otce. Inspiroval se pokusy na myších.

Článek

Pětačtyřicetiletý americký milionář Bryan Johnson se rozhodl zvrátit stárnutí a sám na sobě dokázat, že muž ve středních letech může mít znovu tělo dospívajícího chlapce.

Po četných experimentech, které sám na sobě provedl, nyní podnikatel do svých omlazovacích projektů zapojil i svého sedmnáctiletého syna a sedmdesátiletého otce. Informoval o tom server agentury Bloomberg, jehož novinářka dříve Johnsona přirovnala k „velké oteklé porcelánové panence“.

Trojice společně navštívila texaskou kliniku, kde si podnikatel nechal do krevního oběhu vpravit plazmu svého syna Talmageho. Tu svou pro změnu daroval svému otci Richardovi. Stali se tak prvními osobami v historii, které podstoupily výměnu plazmy napříč třemi generacemi, upozorňuje britský deník The Times.

„Stvořil jsem tohoto člověka,“ uvedl Johnson, když jeho synovi odebírali plazmu. „Dnes je mu skoro 18 let. Nyní to podstupujeme společně. Nikdy v životě jsem si nepředstavoval, že budu mít se svým dítětem takový vztah,“ dodal a poděkoval synovi za plazmu. „Bez obav,“ odvětil mu on.

Experiment, který trojice podstoupila, byl částečně inspirován pokusy na myších, které odhalily, že transfuze krve z mladých jedinců na staré má omlazující účinky na orgány. Zda platí to samé i pro člověka, dosud výzkumy nepotvrdily. Johnson slíbil, že až přijde čas, o výsledky svých pokusů se podělí se světem.

Není to poprvé, co Johnsonovy snahy omládnout plní novinové titulky. O opětovné získání teenagerského těla začal podnikatel usilovat ještě předtím, než oslavil čtyřicetiny. Vlastnil tehdy úspěšnou firmu na zpracování plateb, cítil se však vyhořelý, trpěl depresemi i nadváhou. Společnost proto prodal a svůj život a bohatství zasvětil honbě za mládím a fyzickým zdravím.

Krátce nato založil biotechnologickou firmu s názvem Kernel a vytvořil helmy v ceně 50 tisíc dolarů určené na měření mozkové aktivity. Následně odstartoval iniciativu s názvem Project Blueprint, v rámci níž sám na sobě otestoval řadu experimentů na zpomalení či úplné zastavení stárnutí.

Oznámil, že chce docílit toho, aby se jeho mozek, srdce, plíce, ledviny, šlachy, zuby, kůže, vlasy, močový měchýř, penis i konečník opět dostaly na úroveň osmnáctiletého chlapce. V lednovém rozhovoru pro Bloomberg prozradil, že za svou proměnu ročně utratí až dva miliony eur, tedy v přepočtu téměř 50 milionů korun.

Dodržuje striktní dietu, bere řadu léků i doplňků stravy, řídí se přísným tréninkovým i spánkovým plánem a často podstupuje zdravotní vyšetření.

Podle serveru Insider navíc jeho experiment zahrnuje infuze krve od mladých anonymních dárců, což je praxe, jejíž účinnost dosud nebyla vědecky prokázána a již americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv nedoporučuje. Podle některých vědců, se kterými novináři Insideru mluvili, totiž může mít nebezpečné vedlejší účinky.

Reklama

Související témata:

Doporučované